Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Сърбия и Черна гора експулсират посланиците си

OFFNews 28 ноември 2020 в 23:26 3551 0

Снимка MEDIA CENTER BELGRADE/BBC

Посланикът на Сърбия в Черна гора Владимир Божович

Сърбия и Черна гора експулсират посланиците си, съобщиха външните министерства на двете държави.

Днес Черна гора обяви за персона нон грата сръбския посланик Владимир Божович. Подгорица коментира, че Божович омаловажава страната домакин.

"Вчера посланик Божович нарече незаконното и нелегитимно Събрание на Подгорица освобождение и свободната воля на черногорския народ, което за пореден път, по най-директен начин, омаловажава държавата, която му е оказала дипломатическо гостоприемство", се казва в изявлението. През ноември 2018 г. черногорският парламент прие резолюция, която анулира решенията на Събранието на Подгорица с мотива, че то отнема суверенитета на страната.

Черногорската медия Vijesti цитира решение, според което Божович е обвинен с "продължителна намеса във вътрешните работи на Черна гора" и в несъвместими с дипломатическите стандарти поведение и изказвания. Според министерството дипломатът е получавал няколко писмени и устни  предупреждения.

В петък посланик Божович заяви, че "голямата и славна битка при Мойковац, като пример за Христова жертва за ближния и за свободата, беше въведение в освобождението на Черна гора и Събранието на Подгорица, като свободен израз на волята на народа за обединение с братска Сърбия", припомня Би Би Си.

Черногорската страна посочва още, че думите на посланика са "унизителни" за нейния парламент.

В отговор днес Белград също обяви за персона нон грата посланика на Черна гора Тарзан Милошевич. Сърбия даде на дипломата 72 часа да напусна страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови