Бубонна чума в Китай, пренася се от бълхи по гризачи

OFFNews Последна промяна на 06 юли 2020 в 11:17 3645 0

Властите в Китай засилват предпазните мерки в автономния регион Вътрешна Монголия след потвърден случай на бубонна чума, предаде Би Би Си. 

Здравната комисия в град Баян Нур обяви трета степен на тревога по 4-степенната скала. При трета степен на тревога се забранява лова и яденето на животни, които могат да пренасят чумата, и се призовава жителите да съобщават за подобни случаи. 

Според доклад на здравната комисия в страната, пациентът е в стабилно състояние. Все още не е ясно как човекът се е заразил. 

В края на миналата година във Вътрешна Монголия беше съобщено за четирима заразени с бубонна чума, включително двама с чумна пневмония, която е по-смъртоносния вариант на чумата. Малко по-рано, през май, в Монголия починаха двама души от чума, след като са яли сурово месо от мармот (вид гризач). 

Служител на Световната здравна организация в Улан Батар, столицата на Монголия, заяви пред Би Би Си, че яденето в суров вид на месото и бъбреците на мармота се смята от местните за народен лек срещу болести. 

Бубонната чума, е известна още като Черната чума, изключително заразна и често води до фатален край. Появила се е през Средновековието, а първоначалните й симптоми са леки и неясни: главоболие, болки и гадене, след което започват да се появяват черни бучки - бубони  - по подмишниците, слабините - и се разпространяват по цялото тяло. Следващият етап на Черната чума е висока температура, а след това и смърт.

Тя се пренася от бълхи, които живеят по плъховете. Лечението на чумата се провежда с антибиотици. Има и създадена ваксина, която осигурява имунитет до една година. След преболедуване имунитетът е траен.

Случаите на чума в Китай не са нещо необичайно, но рядко има възникване на големи огнища. От 2009 до 2018 г. в азиатската държава са регистрирани 26 случая и 11 починали.

През 2017 г. в Мадагаскар имаше повече от 300 случая на заразени. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови