Британското военно министерство прати мейли на съюзник на Русия вместо на САЩ

Преди това и Пентагонът си призна, че се е объркал и пратил информация в африканска държава погрешка

OFFNews 28 юли 2023 в 14:51 4833 4

бунтовници

Снимка Блумбърг

Малийски бунтовници.

Британското министерство на отбраната призна, че погрешка е изпратило имейли на Мали вместо на американските си колеги поради правописна грешка в домейна, който идва след "dog" в имейл адреса: "ml" вместо "mil", съобщи Би Би Си.

По-рано през юли същото признание дойде и от Пентагона. Тогава се оказа, че заради липсващата буква в адреса милиони имейли на американски военни са били изпратени до африканска държава, която е тясно свързана с Русия. Те не са включвали класифицирани съобщения, но са съдържали медицинска информация, финансови данни, карти на американски военни обекти, информация за планирани официални пътувания и някои дипломатически съобщения.

Сега и британското министерство на отбраната съобщава, че е започнало разследване на подобна ситуация, макар че става дума за много по-малък брой имейли.

"Започнахме разследване, след като малък брой имейли бяха погрешно пренасочени към грешен имейл домейн. Убедени сме, че те не са съдържали информация, която би могла да компрометира оперативната сигурност или техническите данни", заяви говорител на ведомството.

Името на домейна на Министерството на отбраната на САЩ е ".mil". Но при изпращане на имейли потребителите погрешно изписват ".ml" в адреса, а този домейн принадлежи на Мали - африканска държава, която е един от малкото съюзници на Русия в света и в която действат наемници на частната армия на Евгений Пригожин "Вагнер".

Малийските власти започнаха да поддържат особено тесни връзки с Русия, след като през 2020 г. в страната беше извършен военен преврат и там започнаха да действат наемниците на Пригожин.

Мали е и една от едва шестте африкански държави, на които руският президент Владимир Путин в четвъртък обеща безплатни доставки на зърно след провала на сделката за черноморския коридор за износ от Украйна.

Руските военноморски сили са блокирали украинските черноморски пристанища, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г. Русия конфискува 20 млн. тона зърно, предназначено за износ, което доведе до недостиг на храни в Близкия изток и Африка.

По-рано тази седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че министърът на отбраната на Мали, както и командирът на военновъздушните сили на страната и зам.-началникът на щаба, ще бъдат санкционирани за координиране с наемниците на "Вагнер" в западноафриканската страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

3

AntiZ

28.07 2023 в 16:42

Едни диваци си имат за съюзници други диваци. САЩ щели да ги санкционират, моля ти се! Ми тия Господ ги е санкционирал по рождение!

345

2

Джендо Джедев

28.07 2023 в 16:04

"Малийските власти започнаха да поддържат особено тесни връзки с Русия, след като през 2020 г. в страната беше извършен военен преврат и там започнаха да действат наемниците на Пригожин."

Какви съюзници имат само руснаците... Ние не можем и да мечтаем за такива! :D

22548

1

dolivo

28.07 2023 в 15:12

Брей, не само българските военни правели тъпотии...

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика