BMW откри нередности в отчитането на отработените газове

OFFNews 25 февруари 2018 в 09:00 6019 1

BMW откри нередности в отчитането на отработените газове

Германският автомобилостроител BMW също може да се окаже замесен в манипулации на дизелови двигатели, съобщи германското списание "Шпигел".

Представители на компанията са съобщили на надзорните органи, че най-малко при два модела от 5-та и 7-ма серия има програми, които могат да манипулират данните за вредните газове.

Според предварителни данни на територията на Германия може да има около 11 000 автомобила на BMW с подобен софтуер, съобщава БНР.

Представители на BMW са уточнили за "Шпигел", че програмите първоначално са били предназначени за други машини и са били монтирани погрешка в леките коли от въпросните серии.

През 2015 година стана ясно, че произведени от Volkswagen и Audi автомобили с дизелови двигатели имат инсталиран софтуер за манипулиране на данните за реалните нива на вредните емисии. 

Скандалът с "еко измамата" избухна, след като американската агенция за опазване на околната среда установи, че от VW са манипулирали тестовете за вредните емисии и реално изхвърляните отровни газове са многократно над максимално допустимите норми.

Софтуерът е бил инсталиран в около 11 млн. автомобила от двете марки. Повече от половината са продадени в Европа.

Скандалът доведе до оставки във VW, тече и разследване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови