Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън се кандидатира за изборите

OFFNews Последна промяна на 25 април 2019 в 17:30 2997 1

Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън обяви кандидатура си за изборите догодина, като сложи край на спекулациите от месеци насам, съобщи Би Би Си.

Във видеосъобщение Байдън заяви, че "основните ценности на нацията, нашата демокрация, всичко, което е направило Америка Америка, е под въпрос".

76-годишният кандидат ще влезе в състезание за номинация при демократите за президентските избори през 2020 година, като ще се изправи срещу 19 други претенденти, включително сенаторите Елизабет Уорън, Камала Харис и Бърни Сандърс.

В своето изявление Байдън припомни много критикуваната реакция на президента Доналд Тръмп относно смъртоносния бунт на националистите в Шарлътсвил през 2017 година, заявявайки, че САЩ е в "битка за душата на този народ".

"Вярвам, че историята ще гледа назад към тези четири години от мандата на Тръмп и всичко, което той е приемал, като лош момент във времето. Но ако дадем на Доналд Тръмп осем години в Белия дом, той завинаги и фундаментално ще промени характера на тази нация и на това кои сме ние. Не мога да стоя и да гледам как това се случва", каза Байдън.

Той е най-опитният от многото демократични кандидати. Бил е сенатор, вицепрезидент на Барак Обама по време на двата мандата и два пъти се кандидатира за президент, но неуспешно - през 1988 и 2008 г.

От времето си на вицепрезидент Байдън се радва на относителна популярност сред демократите. 

Байдън обаче носи и "политически багаж", който либералното крило на неговата партия вижда като проблематичен - подкрепата му за войната в Ирак, противопоставянето му на усилията за подобряване на расовата интеграция и противоречията по отношение на обвиненията в сексуален тормоз от 1991 г. срещу кандидата на Върховния съд Кларънс Томас.

Възрастта на Джо Байдън също поражда въпросителни. Ако бъде избран, в деня на встъпване ще бъде на 78 години, което ще го направи най-възрастният президент в историята на САЩ, в момент, когато демократичните гласоподаватели търсят по-младото поколение, което да съживи партията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови