Бившият премиер Дейвид Камерън стана външен министър на Великобритания

Риши Сунак уволни вътрешния си министър Сюела Бравърман, която заяви, че полицията е била твърде мека спрямо пропалестинските демонстранти

OFFNews 13 ноември 2023 в 12:27 2189 0

Дейвид Камерън

Снимка БГНЕС Архив

Дейвид Камерън.

Британският премиер Риши Сунак предприе изненадващи рокади в правителството днес. 

Бившият министър-председател Дейвид Камерън става външен министър на Обединеното кралство. Това се случи след като Сунак днес уволни спорната министърката на вътрешните работи Сюела Бравърман, а мястото ѝ зае досегашният външен министър Джеймс Клевърли. Промените в кабитета вече са одобрени от краля.

През последните дни Бравърман се озова в центъра на няколко обществени дебата. Тя обвини британската полиция, че е проявила прекалена меко отношение към пропалестински демонстранти.

Под натиска на опозиционни депутати и членове на управляващата Консервативна партия, които призоваха за отстраняването на Сюела Бравърман, Сунак се обърна срещу вътрешния министър, като помоли тя "да напусне правителството".

Бравърман се противопостави на Риши Сунак, като публикува статия, в която отправи критики към полицията, че е прилагала "двойни стандарти" в реакцията си при пропалестинска проява миналата събота. Повече от 140 души бяха арестувани при демонстрацията, след като крайнодесни контрапротестиращи влязоха в сблъсък с полицията, опитваща се да ги държи далеч от 300 000 пропалестински демонстранти. Според критици позицията на Бравърман е допринесла за увеличаването на напрежението по въпроса, което е принудило Сунак да предприеме действия.

Въпреки това уволнението на една от водещите фигури в дясното крило на партията може да създаде трудности за премиера, който се опитва да обедини формацията си и да я подготви за изборите, планирани за следващата година, отбелязаха Пи Ей мидия и ДПА, цитирани от БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика