Бивш консул предупреди за вълна бягащи от Турция

OFFNews Последна промяна на 13 март 2017 в 10:50 9770 4

Бивш консул предупреди за вълна бягащи от Турция

Трябва да се готвим за вълна бягащи от Турция. Това предупреди пред БНР бившият консул на България в Турция Георги Димов.

Пред националното радио той коментира скандала между Турция и Холандия:

Подобно на България, Западна Европа е на мушката на Турция. И да мине референдумът, и да не мине, последствията ще са едни и същи. Основното следствие от тези силно желани промени в конституцията е по-нататъшното и по-дълбоко разделение на турското общество – на тези, които подкрепят Ердоган и на неговите опоненти. Опонентите му са определяни като "терористи и не-турци". Трябва да се готвим за вълна бягащи от южната ни съседка.

Според Георги Димов конфликт между двете държави засяга пряко и България, тъй като старана ти ще бъде въвлечена в турските проблеми:

Жертва сме на изборния туризъм, който е запазена турска марка. Трябва им подкрепа и отвън. Няма спор, че затоплянето на отношенията на Анкара с Москва е контрапункт на нейната западна ориентация. Това се доказа от визитата на Ердоган в Москва миналата седмица. Но това е временно и конюнктурно явление. И двата режима са притиснати в ъгъла.

Дипломатическите отношения между Холандия и Турция се обтегнаха, след като холандските власти забраниха участие на турския външен министър Мевлют Чавушоглу на митинг в Ротердам. Последва гневна реакция от страна на президента Ердоган, който нарече холандското правителство нацистко. В резултат властите в Холандия забраниха на турската министърка на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая да се включи в митинг в подкрепа на референдума за разширяване на правомощията на турския президент. Последва нова реакция на Ердоган, който заплаши холандците да "платят цената" за действията си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови