Би Би Си: Наистина ли Ким Чен Ун нахрани кучета с чичо си?

Александра Маркарян 04 януари 2014 в 09:31 5670 18

Статията в сингапурското издание за смъртта на чичото на Ким Чен Ун, цитирана от много западни издания.
Статията в сингапурското издание за смъртта на чичото на Ким Чен Ун, цитирана от много западни издания.

Авторитетнате британска медия Би Би Си се усъмни в достоверността на съобщението, че чичото на севернокорейският диктатор Ким Чен Ун е бил хвърлен гол в клетка на освирепели от глад кучета, които го изяли жив. Ужасяващият разказ за това как е била извършена екзекуцията, за която официално бе съобщено на 13 декември, бе разпространена от много британски медии вчера. Подозрителни, според Би Би Си, обаче са както първоначалният източник на информацията - китайският вестник Wen Wei Po и препечаталото първо информацията сингапурско издание Straits Times. Ето какво пише Антъни Цуркер, редактор в Би Би Си:

 

Звучи като филм на Куентин Тарантино. Слуховете са, че лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун е заповядал чичо му, Чан Сон Таек, и петима негови приближени да бъдат екзекутирани, като бъдат съблечени голи и хвърлени в клетка със 120 кучета. Това е така според сингапурския Straits Times, който цитира китайският вемстник, контролиран от правителството Wen Wei Po.

Ужасяващият разказ описва ярко бруталността на младия лидер, пише Чинг Чеонг в "Таймс". "Фактът, че той се появява в контролирания от Пекин вестник показва, че Китай вече не се интересува от отношенията си с режима на Ким."

Тим Стенли от британския The Telegraph предупреждава, че тази история е "примамлива", твърде примамлива, за да бъде истина. Той съветва да погледнем внимателно информационните източници, разпространили новината.

"Straits Times" е уважавано и често цитирано издание, но често е било обвинявано, че е говорител на управляващата партия в Сингапур и че е твърдо антикомунистическо - така че антикомунистически пристрастия са възможни. Накрая, не можем да отхвърлим възможността самият Китай да е изфабрикувал края на историята, за да изпрати послание на Пхенян. Чичото на Ким беше архитектът на сближаването на икономиките на Китай и Северна Корея и със сигурност екзекуцията му е предизвикала много силен гняв."

Макс Фишер от "Уошингтън пост" пише: "Фактът, че западните медии напълно приеха история, която биха отхвърлили, ако идваше от която и да е друга страна, ни говори много за това как Северна Корея е скрита - и колко е неразбрана".

"Ако правителството на Северна Корея коментира публично истории като тази, би било много по-лесно, но то е потънало в отшелничество. И това дава храна на ненаситния за странни истории за Северна Корея интернет. Севернокорейското правителство прави толкова странни неща, които могат да бъдат потвърдени, че някои от тези съмнителни слухове може и да са истина, нали?", пише той.

Разбира се. И, хей, това се прави, за да стане убедителна, макар и страховитата приказка, завършва редакторът на Би Би Си Антъни Цуркер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!