Барак Обама пристигна в Куба на историческо посещение

OFFNews 21 март 2016 в 09:09 3674 4

Барак Обама пристигна в Куба на историческо посещение

Американският президент Барак Обама пристигна вчера в Куба на историческо тридневно посещение. Това е кулминацията в затоплянето на отношенията между двете държави.

Президентът на САЩ е придружаван от съпругата си Мишел Обама, двете им дъщери - Саша и Малия, и майката на Мишел Обама, Мариан Робинсън. "Как си, Куба" написа Обама на испански в Туитър, секунди след кацането на самолета в Хавана, предаде Франс прес. "Току-що кацнах, нямам търпение да се срещна и да чуя кубинците", добави той.

Семейство Обама обаче не беше посрещнато от президента на Куба Раул Кастро, а от външния министър Бруно Родригес и други официални лица. Първата дама получи букет от бели цветя, а дъщерите ѝ - розови цветя.

Президентът се срещна със служители на новооткритото посолство на САЩ в Хавана, но поради дъждовното време срещата се състоя не в посолството, а в хотел "Мелия Хавана", предаде ДПА.

"Наличието на посолство на САЩ (в Хавана) означава, че ние можем по-ефективно да насърчаваме нашите ценности и интереси и да разбираме по-добре" безпокойствата на кубинския народ", казал президентът пред дипломатите. 

По-късно той и семейството му се разходиха пеша в историческия център на Хавана, въпреки проливния дъжд.  Обама и семейството му вечеряха в частния ресторант "Сан Кристобал" в оживен работнически квартал, предаде АП.

Фокусът на предстоящата среща е върху падането на забраната за пътуване до Куба, както и възможностите за развитие на търговските отношение и бизнеса. Официалната част от визитата започва утре, когато Обама ще се срещне с кубинския си колега Раул Кастро. Вдругиден той ще направи обръщение към кубинския народ, което ще бъде предавано по държавната телевизия. 

От Куба президентът на САЩ ще замине на посещение в Аржентина. Предвидено е Обама да се върне във Вашингтон в петък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!