Български алпинист оцеля след клане в пакистанска планина

24 юни 2013 в 17:37 5794 4

Иван Томов. Снимка: facebook
Иван Томов. Снимка: facebook

Русенският алпинист Иван Томов оцеля като по чудо при нападение в пакистанската "планина на смъртта".

Томов бе единственият българин в международната експедиция, която е имала за цел да покори връх  Нанга Парбат, наричан още "Планината на смъртта".

Нападението е станало в събота, 22 юни. Нападателите са били облечени в униформи на паравоенната организация “Gilgit Scouts”, съобщава climbingguidebg.com.

"Експедицията приключи кърваво и трагично на 22 юни около 22:30 ч. Група от 15 маскирани маже обкръжиха базов лагер (4200 м) и под дулото на автомати вързаха и изкараха всички в центъра на лагера. Единият беше пакистанец катерач от Хунза, него го пуснаха и той разказа впоследствие какво се случи", пише Томов във Facebook.

В нощта на нападението в лагера са били трима украинци, двама словаци, един литовец и четирима китайци, както и обслужващ персонал пакистанци.

"Обраха на всички парите, часовниците и ценностите. После ги наредиха в редица, завъртяха ги с гръб и ги екзекутираха с откос в главите и после контролен. Обявиха, че отмъщават за Бен Ладен и се представиха за талибани. Единственият убит пакистанец се оказа от Скарду и е бил сунит. Един китаец успя да избяга, отнесоха му ухото, сега е в болница, не е ясно състоянието му.

Най-вероятно е дело на местни, представящи се за талибани шиити с цел обир. И най-вероятно нашите пакистанци в кухнята са знаели за всичко. Знаели са конкретно в кои палатки има хора, при все че бяха само 10 човека алпинисти, палатките - над 50. Дойдоха от нищото и се изпариха, въпреки адекватната намеса на пакистанската армия. Вчера бяхме подложени на мародерство от страна на персонала. Изчезнаха на всички парите и всички електронни устройства (моите липси – телефон, челник и други дреболии, парите носех в раницата със себе си нависоко)", разказва Томов.

Ние извадихме късмет и бяхме в лагер 2 на 6100. Днес военните ни евакуираха с хеликоптери от БЛ до Гилгит и оттам с военен самолет пристигнахме в Исламабад. През цялото време бяхме с конвой и давахме показния. Украинците сега са на разпознаване в моргата. Посрещнаха ни всички посланици на летището в Исламабад. Сега - чакане няколко дни, докато дойде багажа и резервация на билети за вкъщи, пише русенският алпинист.

В понеделник Pakistan Institute of Medical Sciences съобщи официално, че всички жертви на трагедията в провинция Гилгит-Балтистан са били индентифицирани. Това са Янг Чин Хан (Yang Chin Han) и Ху Джиан (Hu Jian) от Китайската народна република, Хонг Лучин – американец от китайски произход, словаците Петер Шперка (Peter Šperka) и Антон Добеш (Anton Dobes), украинците Игор Свергун, Бодави Кошаев, Дмитрий Коняев, литовецът Ернестас Марксайтис (Ernestas Marksaitis) и непалецът Сонам Шерпа (Sonam Sherpa).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!