България, Румъния и Турция създават Противоминна военноморска група в Черно море

OFFNews 10 януари 2024 в 16:06 1311 2

Черно море

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Меморандум за разбирателство за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море ще бъде подписан утре от България, Румъния и Турция, предаде БНТ. Решението за одобряване на Меморандума от българска страна беше взето на правителствено заседание на 13 декември миналата година.

От Министерството на отбраната съобщиха, че заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заминава днес на посещение в Турция, където ще подпише документа утре в Истанбул.

Създаването на Противоминната военноморска група в Черно море е инициирано от Турция през август 2023 г. с основна задача да бъде осигурена безопасността на морските пътища в Черно море в противоминно отношение и противодействие на минната заплаха, възникнала след началото на руската агресия срещу Украйна.

Очаква се военноморската група да спомогне за подобряване на взаимодействието и добросъседските отношения между участниците, без това да заменя присъствието и провежданите дейности по възпиране и отбрана на НАТО в района на Черно море.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

2

Far Rider

11.01 2024 в 09:07

България ще участва с ударна група от чалгаджийки водена от най-популярния българин - Азис, специална група кючеклийки и бойна група от цигани - музиканти. Те само в вибрациите си ще взривяват мините от дистанция. Кораби няма! Действайте.

-1650

1

ob1

10.01 2024 в 16:16

Сигурен съм, че и раZZия би участвала с един ракетен крайцер, ма за (нейно) съжаление вече няма :)
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика