България е предала на Турция издирван за експлозията в центъра на Истанбул

OFFNews 11 януари 2023 в 10:29 1370 0

заподозреният мъж

Снимка https://www.aa.com.tr/tr

Заподозреният Хазни Гьолдже

България е предала на Турция издирвания за мощната експлозия в центъра на Истанбул през ноември 2022 г. Хазни Гьолдже, за който се твърдеше, че е избягал у нас, предаде Анадолската агенция. 

Взривът избухна на 13 ноември малко след 16 часа местно време на известния булевард "Истиклял" - оживена търговска улица, която започва от площад "Таксим". При експлозията загинаха шестима души, а 81 бяха ранени. Заподозрени са 59 души, а арестуваните са 24.  

"Българските власти предадоха Хазни Гьолдже, който е помогнал на изчезналия заподозрян Билал Хасан да избяга от страната след терористичния акт на границата между двете страни, след като турските власти установиха, че той се намира в близката балканска страна, заяви вътрешният министър Сюлейман Сойлу в телевизионно интервю, цитиран от БГНЕС.

Установено е, че Хазни Гьолдже е бил отседнал в "Империал Палас Хотел" в Свиленград. На 7 януари отделът на Интерпол към Главна дирекция за сигурност е поискал от българското звено на Интерпол да открие и депортира мъжа. 

Заподозреният е депортиран в Турция от сухопътната граница Одрин-Капъкуле във вторник в 17.33 часа местно време и е задържан от служители на полицейското управление в Одрин. Гьолдже вече е в Истанбул. 

Подпомогналият Гьолдже - Билал Хасан, е откарал извършителя на бомбения атентат в деня на нападението. По-рано Сойлу съобщи, че братът на Хасан също е бил заловен от силите за сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови