Мощна експлозия в центъра на Истанбул

OFFNews 13 ноември 2022 в 16:50 7196 0

взрив в Истанбул

Снимка Ройтерс

Взривът е избухнал малко след 16 часа местно време

Силна експлозия избухна в центъра на Истанбул. Четирима души са загинали, а 38 са ранени по първоначални данни, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, позовавайки се на валията на Истанбул Али Йерликая.

По-късно президентът Реджеп Ердоган обяви, че жертвите са 6, а ранените са 53. 

Взривът е избухнал малко след 16 часа местно време на известния булевард "Истиклял" - оживена търговска улица, която започва от площад "Таксим".

По това време в неделя следобед пешеходната улица е място за разходка на жители на града и туристи.

Снимка: БТА/АП

На място са пристигнали линейки, полиция и пожарни екипи. Причината за взрива засега не е известна, предаде Ройтерс. Турският регулатор RTUK е наложил забрана за отразяване на експлозията около час след нейното възникване. Районът е отцепен.

Турският Червен полумесец съобщи в Туитър, че след експлозията в болниците в района са били извършени доставки на кръв. "В момента няма спешна нужда от кръв", съобщи Червеният полумесец.

"Всички институции и организации на нашата държава провеждат бързо, щателно и ефективно разследване на инцидента", заяви Фахреттин Алтун, директор по комуникациите на турското президентство, по повод на инцидента.

Снимка: БТА/АП

"Приканваме медийните организации да бъдат отговорни, да не се доверяват на дезинформационно съдържание, идващо от социалните медии, и да се позовават на изявленията на съответните публични органи", добави той, цитиран от частната телевизия НТВ.

Истанбулската прокуратура е започнала разследване във връзка с експлозията. Назначени са петима прокурори, които да водят разследването, предаде БТА.

"Пожелавам милост от Аллах за нашите братя и сестри, които загинаха при бомбения атентат, извършен на бул. "Истиклял" в 16.20 ч. днес, и бързо възстановяване на ранените", каза Ердоган.

По думите на президента Ердоган органите на реда полагат усилия за разкриване на извършителите на "това коварно нападение и на организациите, които стоят зад него".

"Извършителите на коварното нападение ще бъдат разкрити", заяви той.

Според президента експлозията "прилича на тероризъм и има информации, че жена е изиграла роля за събитията".

"Разследванията продължават. Ще вземем окончателно решение след разследванията", каза той.

В късните часове турските медии съобщиха, вицепрезидентът на Турция Фуат Октай е потвърдил, че става дума за терористичен акт, извършен от жена. Междувременно броят на ранените нарасна до 83 души.

Twitter

Министерството на външните работи съобщи, че засега няма данни за пострадали български граждани. 

Би Би Си припомня, че през 2016 г. търговската улица е била мишена на атентатор самоубиец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!