''Байкар'' отказа пари за полския дрон за Украйна, събраните 5 млн евро отиват за хуманитарни нужди

Седем от всеки 10 поляци са се включили с помощ за бягащите от войната украинци, всеки втори е дарил пари от джоба си

Красимир Крумов 28 юли 2022 в 11:37 12628 4

Байрактар ТВ2

Снимка armyinform.com.ua

Байрактар ТВ2

Турската компания „Байкар“ няма да вземе нито цент от парите на 216 867 поляци, които дариха средства за купуването на дрон „Байрактар“ за украинската армия, съобщиха от базираната в Истанбул частна компания на Селчук, Халук и Ахмет Байрактар. Поляците успяха чрез най-голямата краудфъндинг платформа да съберат до днес, три дни преди обявения краен срок 24.3 милиона злоти, което прави 5 милиона евро, повече отколкото бяха нужни за един дрон.

„В светлината на Вашата кампания ние ще предадем на украинците дрон Байрктар ТВ2 безплатно, за да могат да бранят родината си по най-добрия начин. И ще държим под око предаването на събраните средства на украински благотворителни организации за цели, които ще послужат за укрепване на Украйна. Желанието ни е това предложение, както и кампанията, да постигнат успех в спасяването на живота на невинните украинци в такива тежки времена. Молим се, тези времена да свършат възможно най-.скоро.“ – се казва в писмо от Съвета на директорите на „Байкар“.

Кампанията в платформата за дарение Zrzutka.pl беше организирана от журналиста Славомир Шераковски под наслов „Да купим на украинците Байрактар“ а нужната сума от 4.6 милиона евро беше достигната в неделя следобед. Тогава Шераковски обяви, че кампанията продължава, а излишъкът ще бъде дарен по сметката на ВСУ. „Ако турците решат да ни дадат дрона безплатно, както направиха с Литва и, каквато е и нашата надежда, приносът ни ще е двоен, защото цялата постъпила сума ще бъде дарена на украинската армия.“ – декларира инициаторът на фондонабирането. Днес стана ясно, че по желание на „Байкар“ средствата ще бъдат дарени не за армията, а за хуманитарни нужди в Украйна.

„По този начин ефектът от нашите усилия се удвои, а ние съгласувано с украинската и турската страни ще можем да предназначим събраните средства за хуманитарна помощ за даващото страшни жертви украинско общество.“ – коментира в четвъртък Шераковски.

Полското общество, отделно от държавата е един от най-големите донори на хуманитарна помощ за Украйна. В сряда вечер Полският Икономически Институт (ПИИ) обяви, че през първите три месеца на войната 70 процента от полското население са се включили с помощ за украинските бежанци. Поляците са изразходвали за подпомагане на бедстващите украинци 2.14 милиарда евро собствени средства от заплати, пенсии и спестявания, което е 0.38 процента от БВП на Полша.

Само за сравнение, през цялата 2021 година събраните от физически лица средства с благотворителна цел са били в размер на 508 милиона евро. Общо за първите три месеца полските граждани и държавата са заделили за бедстващите украинци сума в размер на 1 процент от БВП на страната, посочват от ПИИ.
Шестима от десет поляци са купили храни, вещи и стоки от първа необходимост за украинските бежанци, петима на 10 са дарили пари, 17 процента са участвали като доброволци, 7 процента са подслонили бягащи от войната в домовете си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

4

Valioka

28.07 2022 в 18:35

Ашколсун на комшийте!

-240

3

редовно четящ

28.07 2022 в 14:04

Достойно решение!

-7325

2

ПР кампания, ще идат в джоба на някой украински олигарх.

2051

1

Propaganda

28.07 2022 в 11:53

Достойна постъпка.
Украйна има нужда и от пари, и от оръжие да изтребва руски кучета. Засега се справя отлично.

 
X

Да помогнем на украинските деца!