Байер и сингапурски държавен фонд ще правят вертикално земеделие

OFFNews 12 август 2020 в 21:18 3660 1

За гъстонаселения Сингапур развиването на земеделие на големи площи е невъзможно и поради това градът държава се надява да успее да си осигури независимост от вноса на храни чрез "вертикално земеделие", пише германският в. "Ханделсблат".

Тази концепция предвижда изграждане на многоетажни парници, в които да се отглеждат зеленчуци в големи количества, без за това да са необходими обширни площи насред многомилионните градове.

С тази цел сингапурският държавен фонд Темасек (Temasek) и германският концерн Байер (Bayer) основаха днес стартъпа Ънфолд (Unfold), който да се възползва от този нишов пазар.
Новата компания ще разработва нови сортове зеленчуци, подходящи за вертикално отглеждане, започвайки с начален капитал от 30 милиона долара. Плановете са тя да се занимава не само с нови сортове семена, но и да се насочи и към други, все още незаети ниши в сектора, като обаче се избягва генно модифициране.

Плановете за развитие на градове като Сингапур са сред основните причини за оптимизма на бранша. Властите в азиатския мегаполис миналата година представиха стратегия за увеличаване на собственото производство на храни от около 10 процента в момента до 30 процента през 2030 година. Правителството се надява по този начин да намали риска от недостиг в снабдяването чрез внос и вертикалното земеделие е на челно място сред приоритетите.

Сингапур вече има опит в тази област - още преди осем години компанията Скай грийнс (Sky Greens) създаде в северозападната част на града една от първите вертикални ферми с търговска цел в света и вече произвежда в многоетажен парник около 500 килограма зеленчуци дневно.

Този модел привлича интерес и в други мегаградове като Ню Йорк и Хонконг. Очаква се пазарът за вертикално земеделие да нарасне от около 2 млрд. долара през 2018 г. до 12 млрд. долара през 2026 година, сочи анализ на компанията за пазарни проучвания Форчън бизнес инсайтс (Fortune Business Insights), публикуван в началото на годината. Сред фирмите, които се надяват да спечелят от развитието му е например и компанията за осветителни тела Осрам (Osram), която предлага ЛЕД (LED) осветление за парниците

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови