Байдън отказа F-16 на Украйна

OFFNews 31 януари 2023 в 08:40 4101 18

Джо Байдън

Снимка БТА/АП

Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън изключи възможността за изпращане на изтребители F-16 в Украйна въпреки подновените призиви на украинските власти за въздушна подкрепа, съобщи Би Би Си.

Запитан от репортер в понеделник дали САЩ ще предоставят самолети, Байдън отговори просто "не".

Коментарът му идва ден, след като лидерът на Германия също изключи възможността за изпращане на изтребители.

Украйна заяви, че се нуждае от изтребителите, за да поеме контрола над въздушното си пространство в продължаващата война с Русия.

F-16 Fighting Falcons се считат за едни от най-надеждните изтребители в света и се използват от други държави, като Белгия и Пакистан.

Те ще бъдат значително подобрени в сравнение с използваните в момента от Украйна бойни самолети от съветската епоха, които са произведени преди страната да обяви независимост от СССР преди повече от 30 години.

Въпреки това Байдън многократно е отхвърлял молбите на Украйна за самолетите, като вместо това се е фокусирал върху предоставянето на военна подкрепа в други области.

Миналата седмица САЩ обявиха, че ще доставят на Киев 31 танка, а Великобритания и Германия също обещаха подобна подкрепа.

Заместник-министърът на външните работи на Украйна Андрий Мелник приветства това съобщение, но поиска от съюзниците си създаването на "коалиция от изтребители", която да предостави на Украйна и изтребители Eurofighter, Tornados, френски Rafales и шведски Gripen.

В интервю в неделя канцлерът на Германия заяви, че "изглежда несериозно" да се обсъжда изпращането на друга военна помощ за Украйна, когато току-що са поели ангажимент да изпратят "Леопард 2". Олаф Шолц повтори пред германския вестник "Тагесшпигел", че НАТО не е във война с Русия и че "няма да допусне подобна ескалация".

Други държави от ЕС, включително Нидерландия, все още не са дали окончателен отговор дали ще изпратят изтребители.

Полша обаче посочи, че е готова да предостави изтребители в координация с НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

18

Джендо Джедев

01.02 2023 в 07:29

Пешко, що така, страх те е да не те натупат като ги питаш дали не са рашисти ли? Хахахахахахаха! И с право те е шубе, да!

Ама ако рашистите "освободят" Украйна, после кой ще я освободи от тях, м?

С линкчето какво става?

-970

17

Ше ида да се разходя в Окрайна, когато бъде свободна и отново част от Русия :).

345

16

Джендо Джедев

31.01 2023 в 17:46

Хахахахаха, Пешко, я дай линкче към въпросното предаване. И после кажи самите украинци как се определят, не те питах за Зеленски. Може да идеш да се поразходиш из Украйна и да ги поразпиташ. Ама дано бягаш бързо... :D

Като гледам къде е Рашка на бойното поле, определено на някой му е разказана играта, ама не е на Украйна. :D

-970

15

Интересно изказване на Юрий Витальевич Луценко :

«Я не понимаю, почему высшее политическое руководство государства сегодня не делает обращение к обществу, ведь стало очевидно, что после мобилизации Путин имеет не меньше 350 тысяч набранных и уже даже частично обученных мобилизованных орков.
После назначения Герасимова мы имеем под его руководством еще 200 тысяч срочников. То есть, сегодня вокруг Украины стоит орда, численностью как минимум в два с половиной раза больше, чем в феврале прошлого года» – сообщил Луценко.


Демек от февруари до мобилизацията декември Русия с 180 000 разказва играта на 700 000 окраинска армия :), мдааа. Може да звучи потресаващо, но отрезвяващо за нашите заблудени тролчета :)

-970

14

Ами Джедо, достатъчно е да изгледаш едно интервю на Зеления наркоман от работата му в Квартал 95, предизборната му кампания или когато встъпи в длъжност и ще разбереш какъв се определя заедно с 90% от украинците. После мина на наркотици и си взе американски ПиАри и започна да говори глупости и да забравя, че са един народ с еди език.

345

12

Джендо Джедев

31.01 2023 в 12:57

Веждичка,

То и HIMARS-ите не сме ги споменавали от бая време, ама си вършат работата. ;)

-1655

10

ob1

31.01 2023 в 12:00

Мурзилките какво се кефят, нали Ф16 нищо нямаше да променят? Ма те и химарсите така бяха (нямаше да дават, после само 2, още 2...) и джавелинките преди това. Набийте си го в празните глави, московските нацисти са обречени.
А, вежда, що избяга от могилизацията, м?

3767

9

Име на профила

31.01 2023 в 11:15

Има си ред, просто не са ги отключили още.

https://imgur.com/a/Hop2Cf0