Байдън номинира бивш астронавт за директор на НАСА

OFFNews 20 март 2021 в 19:21 2129 0

Снимка Wikimedia

Бившият астронавт и американски сенатор Бил Нелсън е номиниран от президента на САЩ Джо Байдън за следващ ръководител на НАСА, съобщи Би Би Си.

78-годишният настоящ сенатор се смята за умерен демократ и номинирането му от Байдън беше приветствано и от републиканците. Номинацията на Нелсън трябва да бъде потвърдена в Сената, преди да поеме поста.

Бившият астронавт заяви, че е чест за него да бъде избран за ръководител на американската космическа агенция, като добави, че "ще помогне на НАСА да продължи по пътя си към едно по-вълнуващо бъдеще".

В изявление на Белия дом се казва, че номинираният от много години е "известен като сенатор, консултиращ космическата програма на нацията". "Почти всяко парче от правното регламентиране на космическата програма на САЩ е било консултирано с него", се посочва още от Белия дом. 

Републиканският сенатор от Флорида Марко Рубио каза, че не може да се сети за някой по-добър да ръководи НАСА.

В изявление Нелсън заяви, че "екипът на НАСА продължава да постига на пръв поглед невъзможното, докато продължаваме да завладяваме космоса".

Американският сенатор беше движеща сила зад космическата програма за изстрелване на ракети на НАСА (SLS), която беше създадена след ревизирането на американската космическа програма на Барак Обама, предаде БНТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови