Австралия пусна приложение за проследяване на случаите на коронавирус

OFFNews 26 април 2020 в 17:16 1653 0

Снимка health.gov.au

Австралийското правителство пусна приложение за проследяване на случаите на коронавирус, като обеща да уреди законодателно защитата на личния живот, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Австралия и Нова Зеландия успяха да овладеят епидемията, преди тя да окаже голям натиск на системата на здравеопазването, но властите в двете държави продължават да се безпокоят от риска от ново избухване. 

Технологията на "COVIDSAFE" е базирана на сингапурския софтуер ТрейсТогедър и използва Bluetooth сигнали, за да засича кога хората са били близо един до друг. 

Според организации за граждански свободи това е навлизане в личното пространство. 

Главният санитарен консултант на страната Брендън Мърфи, обясни, че приложението ще улесни откриването на онези, които са били на по-малко от метър и половина разстояние от някой заразен.

Австралийското правителство иска поне 40 процента от населението да се регистрират в системата, за да бъдат ефективни усилията.

Властите заявяват, че доброволното приложение, което не проследява локацията, е безопасно. След края на пандемията хората ще могат да изтрият приложението, като по този начин цялата информация за тях ще бъде премахната. Освен това гражданите, изтеглили "COVIFSAFE", ще могат да го изтрият от телефона си по всяко време. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови