Австралия поставя цял остров под карантина - ще праща там завърналите се от Китай

Веригата Starbucks затваря хиляди кафенета в страната, за да опази служителите си от новия коронавирус

OFFNews 29 януари 2020 в 13:05 5611 0

Стотици хиляди чужденци се евакуират от епицентъра на заразата от непознатия досега коронавирус - китайският град Ухан, докато заразените и смъртните случаи се увеличават.

В отговор Австралия планира да остави под карантина всичките си изведени от Китай граждани, като ги изолира на остров Рождество. Той се намира на около 2000 км от континента.

Япония, САЩ и ЕС също изтеглят гражданите си.

Британските авиолинии спряха всичките си полети до и от континентален Китай. Министерството на външните работи на Великобритания предупреди да не се пътува дотам, освен по жизненоважни причини.

Още няколко авиолинии предприеха подобни мерки, включително американската United, която ограничи полетите с мотива "спад в търсенето".

Китайският президент Си Дзинпин нарече вируса "дявол" и се зарече Китай да го победи. 

Китайски здравни експерти пък казват, че до 10 дни вирусът ще достигне пика си.

Броят за починалите вследствие на коронавируса е 132-ма в Китай. Потвърденият брой на заразените е близо 6000 души. 16 други страни са потвърдили случаи на болни от коронавируса. В рисковата група за възможни усложнения, които биха могли да доведат до фатален край, са възрастните хора и такива със съпътстващи заболявания и, съответно, отслабен имунитет.

За да опази служителите си в Китай, веригата Starbucks обяви, че затваря половината от кафенетата си в страната и прогнозира, че агресивно разпространяващата се инфекция ще засегне финансовото ѝ представяне.

Starbucks има близо 4,300 кафенета в Китай - там всъщност е и най-големият им пазар след САЩ.

Технологичният гигант Apple също следи отблизо случващото се с вируса, който също засенчва прогнозата за финансовите показатели за тримесечието. Компанията също ограничи пътуванията и намали работното време на клоновете си в Китай. В същото време, фабриките, които я снабдяват остават затворени по-дълго от очакваното.

По-рано тази седмица Facebook стана първата голяма американска компания, която посъветва служителите си да избягват пътуванията до Китай, и обясни, че го прави за тяхна безопасност.

Автомобилният производител Toyota обяви в сряда, че производствените ѝ мощности в Китай ще останат затворени до 9 февруари заради коронавируса. Японската компания уточни, че мярката е в унисон с блокирането на транспорта, наложено от китайските власти, което засяга и доставките до китайските ѝ клонове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови