Проф. Мира Кожухарова: Хората не бива да се притесняват, че у нас няма тестове за коронавируса

OFFNews 29 януари 2020 в 11:17 2923 0

Снимка Архив

Хората у нас не бива да се притесняват, че все още в страната няма тестове за откриване на коронавируса. Това каза по БНР епидемиологът проф. д-р Мира Кожухарова.

Тя обясни, че при необходимост от подобно изследване има европейски лаборатории, които могат да го направят. Те са в Берлин и Ротердам. Опит с коронавирус има още от 2003 година, допълни епидемиологът.

Според нея не бива да се всява паника сред населението, тъй като за момента данните са за ограничено предаване от човек на човек.

Проф. Кожухарова коментира още, че обявяването на международно извънредно положение е много рестриктивен режим, който би имал сериозни последици, затова поведението на СЗО за момента е правилно. "Светът не може да бъде затворен", допълни тя.

Както по-рано съобщихме, здравните власти в Китай обявиха, че пикът на епидемията ще е до 10 дни. Интензивността му обаче не е голяма, в страната са взети всички необходими мерки за ограничаване на разпространението.

У нас е сформирана работна група, която ще координира действията при наличие на заразени. Инфекциозна болница, ВМА и УМБАЛ "Св. Анна" имат готовност да приемат пациенти със съмнение за коронавирус. Осъществява се термометричен контрол над пристигащите на летище София.

До седмица се очакват реактивите за тестване за наличие на новия вирус. Епидемиолозите обясниха, че предпазните мерки са същите като при грип - маски, използване на дезинфекциращи мокри кърпички, често миене на ръцете.

До момента е известно, че вирусът се предава по капков път, това определя разпространението му като средно интензивно. Симптомите варират от много леко заболяване тип остра респираторна инфекция до тежка пневмония. Клиничната картина е като при грипа. Най-застрашени са възрастните, хората с хронични заболявания и децата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови