Авария в златна мина в Русия, 15 загинаха, има изчезнали

OFFNews 19 октомври 2019 в 21:34 2259 0

Снимка Iz.ru

Дига на технологичния водоем в златодобивната мина в района на село в Красноярска област се срина, лавината от глина, камъни и мръсотия достигна 4-5 метра височина и потопи две работнически общежития, предадоха руските агенции.

Загиналите са 15 души, други 14 са пострадалите, 6-има остават в неизвестност. Понеделник ще бъде ден на траур в цялата област.

Дигата е собственост на холдинга Сибзолото, той ще трябва да заплати около 25 млн.рубли за компенсации на близките на загиналите.

Губернаторът на Красноярска област Александър Усс посочва нарушенията на строителните технологии и климатичните условия като възможни причини за тежкия инцидент. Повредената дига е била изградена с маса нередности и не е регистрирана в Ростехнадзор.

От министерството на извънредните ситуации съобщават, че и временните общежития за работниците, разрушени при пробива на дигата, също са построени с редица нарушения. Регионалният следствен комитет е образувал наказателно дело за нарушаване на правилата за безопасност в работни условия, довело по невнимание до смъртта на повече от двама души.

За ликвидирането на последствията от аварията и за издирването на изчезналите са ангажирани 300 души, 6 хеликоптера и няколко малки плавателни съдове.

Въведено е извънредно положение. Президентът Путин е разпоредил на пострадалите да бъде оказана необходимата помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови