Армения: Над 2300 военнослужещи са убити в конфликта за Нагорни Карабах

OFFNews 14 ноември 2020 в 16:20 3141 0

Над 2300 арменски военнослужещи са убити в конфликта за контрол на анклава Нагорни Карабах, приключило със споразумение за мир, в което се утвърждава победата на азербайджанските сили, предаде БТА.

"Телата на 2317 убити военни, сред които и неидентифицирани трупове, се съхраняват от съдебно-медицинската служба", посочва във Фейсбук говорителят на арменското министерство на здравеопазването Алина Никогосян.

Досега арменските власти съобщаваха за 1339 убити военни и за 50 убити цивилни в боевете в Нагорни Карабах, започнали на 27 септември.

От своя страна Азербайджан съобщи само за 93 убити цивилни, но няма информация колко военни са загинали в сраженията.

В края на миналия месец руският президент Владимир Путин съобщи за около 5000 загинали в Нагорни Карабах и от двете страни. 

Двете страни подписаха споразумение за мир под егидата на Москва. Съгласно условията на договора Азербайджан си връща големи територии в Нагорни Карабах, които бяха под арменски контрол от началото на 90-те години на миналия век. След това споразумение последваха протести в Армения, като демонстрантите и опозицията настояват за оставка на премиера Никол Пашинян. 

Тази седмица в Нагорни Карабах бяха разположени руски миротворци.

По-рано днес Путин награди с ордена за храброст тримата членове на екипажа на хеликоптера Ми-24, който бе свален погрешка в небето на Армения. Тримата членове на екипажа загинаха в инцидента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!