Арестуваха пътен шеф в Румъния след лов, уреждал на кого да дадат поддръжката на пътищата

OFFNews 23 октомври 2022 в 15:53 11650 5

Флоря Даскалу

Снимка Зиаре

Флоря Даскалу

Директорът на отдела за поддръжка на националните пътища и магистрали на Националната компания за администрация на пътната инфраструктура (CNAIR), Флоря Даскалу е бил задържан в Тимишоара от прокурори на Националната дирекция за борба с корупцията (DNA) по обвинения в получаване на подкуп и търговия с влияние в условията на продължаващо престъплениеq, съобщи румънският ежедневник "Зиаре". Даскалу е с обвинение, че е позволил достъп на неоторизирани лица до информация, свързана с търговете за зимна поддръжка на пътната мрежа с цел получаване на облаги.

Обвиненията се отнасят за времето от май до октомври 2022 година и са свързани с договори по поддръжка на пътищата и снегопочистването. Според обвинението Флоря Даскалу е получил неколкократно от директор на частна компания парични суми и други облаги на обща стойност 37 060 леи (14 750 лв.), за да упражни влиянието си върху държавни служители, които да подкрепят търговската дейност на въпросната компания. На същото лице Флоря Даскалу е предоставил информация, която да му гарантира спечелването на някои търгове, организирани от националната компания за управление на пътната инфраструктура в Румъния.

По време на ареста в джобовете на пътния шеф са открити 10 хиляди леи, трети транш от получения подкуп. Флоря тъкмо се връщал от лов, на който бил заедно с директора на заинтересованата частна компания, който му дал и парите. Въпросният директор и бизнесмен е придружавал редовно чиновника по време на ловните му излети и е плащал и организирал някои от тях. В замяна получавал договори за косене на банкетите на пътищата в областите Брашов, Клуж, Тимиш и Букурещ.

Флоря Даскалу работи в системата на пътната агенция, която управлява националните пътища и магистрали в Румъния от 1999 г, като през всички тези години е заемал ръководни позиции на ниво различни отдели и дирекции. През последните няколко години отговарял за поддръжката на националните пътища и магистралите.

От националната пътна компания в неделя реагираха със специално съобщение за ареста на техния служител. В него се казва:

„Ръководството на CNAIR взе под внимание задържането за 24 часа на директора по поддръжката на CNAIR Флореа Даскалу и предложението на DNA за превантивния му арест за 30 дни. В зависимост от решението на съда по искането за DNA в този случай и в съответствие с трудовото законодателство ще бъде взето решение относно отстраняването на директора Флоря Даскалу".

Флоря трябва да бъде изправен днес пред съда в Тимиш с предложение да бъде задържан под стража за 30 дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-480

4

Октим

23.10 2022 в 17:17

Колко чуждо и необичайно звучи за българската преса думата “арестува“!!?? Особено за такива цървули, като героя на статията ... У нас се чува най-вече “освободиха или преустановиха делото по липса на доказателства“ ...

865

3

Constanza

23.10 2022 в 16:57

Поредният раздавач на порции.

15914

1

поп Дръвчо

23.10 2022 в 16:22

Е те такова нещо у нас е невъзможно и никога, абсолютно никога не се случва.