Английски университет отваря "след Брекзит" кампус в Германия

OFFNews 10 юли 2017 в 17:12 2692 0

Кралският колеж в Лондон работи в тясно сътрудничество с Техническия университет на Дрезден в продължение на много години. Сега връзката между двата университета е на път да се заздрави още повече, след като лондонският колеж обяви, че обмисля откриването на свой кампус в германския град, съобщи Си Ен Ен.

Университетите в Обединеното кралство се опасяват, че броят на служителите и студентите им ще намалее след излизането на страната от ЕС. 

Говорител на Кралския колеж потвърди в понеделник, че проектът е в ранните етапи на планиране и заяви, че университетът оценява съществуващите си връзки с техническия университет на Дрезден, "които показват успеха на междунационалните и институционалните връзки".

"Планът е на изключително ранен етап", каза Ханс Мюлер-Щайнхаген, зам. директор на университета в Дрезден, но "има значителен интерес от висшето ръководство на университета в Лондон и от наша страна".

Мюлер-Щайнхаген е прекарал седем години от живота си в работа във Великобритания и е объркан от решението на страната да напусне ЕС. Той очаква да види предложения за "сателитни кампуси" в цяла Европа като резлутат от Брекзит. 

"Ние не сме готови да оставим нашите силни кооперативни връзки с британските университети да страдат от политическите решения", каза той.

Мюлер-Щайнхаген вижда сателитните кампуси като едно от възможните решения на потенциалните проблеми, причинени от Брекзит за университетите в Обединеното кралство. През март тази година изтъкнати академици от Университета в Оксфорд предупредиха за потенциално изселване на персонал, ако гражданите на ЕС загубят правото си да работят в Обединеното кралство след излизането на страната от ЕС.

Въпреки неотдавнашното предложение на правителството на Обединеното кралство да осигури правата на повече от три милиона граждани на ЕС, които понастоящем живеят във Великобритания, все още няма сключена сделка. Европейският парламент от своя страна предупреди, че може да наложи вето на предложенията на правителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови