Китай крие, че строи флот от самолетоносачи

ОFFNews Последна промяна на 02 февруари 2015 в 20:27 10128 7

Концепция на самолетоносача

Снимка People’s Liberation Army Navy

Концепция на самолетоносача "Ляоинг".

Китай е избрал фирма, която да снабди с кабели втория китайски самолетоносач, който ще започне да се строи тази година, като се очаква още много да го последват, съобщи "Гардиън".

Властите в град Чанджоу се похвалиха, че през 2015 г. градът им ще работи по някои много важни големи програми, включително окабеляването на втория самолетоносач на страната.

Тази новина обаче бързо беше изтрита от китайските онлайн медии и сайтове.

Засега няма обяснение защо Пекин е наложил цензурата, тъй като нито една публикация не е давала подробна информация за кораба.

Първият самолетоносач на Китай беше закупен от Украйна и влезе в употреба през 2012 г., докато военните разходи на държавата скочиха драстично спрямо минали години.

През април 2013 г. главнокомандващият на китайската флота заяви, че страната му ще има повече от един самолетоносач, но не конкретизира колко точно.

Въпреки че Поднебесното царство повишава военния си бюджет всяка година с десетки милиарди долари, то все още е далеч зад САЩ по военен капацитет и възможности.

Министърът на отбраната на страната коментира, че Китай ще се фокусира върху подобряването на бойния капацитет на войската си с цел да победи в локалните войни, в които страната би мога да бъде въвлечена. В момента Пекин води няколко териториални спора със съседките си.

Най-сериозни са споровете с Япония и Филипините.

През декември 2014 г. щатски конгресмен предсказа, че китайският флот в бъдеще ще има повече бойни кораби от САЩ, което би наклонило баланса на силите в Азия към Китай.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.02 2015 в 13:14

Хавай иска независимост! Аляска, Юкоон и канадска Колумбия са си за нас, руснаците! Западното крайбрежие (Калифорния, Орегон, Вашингтон) чакат с нетърпение китайските си освободители!

03.02 2015 в 09:46

Крие, крие, ама офнюз го разкриха.

03.02 2015 в 08:59

Китай нищо не крие. Китайците строят 20 /двадесет/ самолетоносача. Китай се въоръжава страшно бързо със съвременно въоръжение. Представяте ли си какво ще стане ако 100 000 000 /сто милиона / въоръжени до зъби китайци плъзнат по света?
Китай има един проблем - няма суровини.
През 70-те години президент Никсън ходи в Китай, прегръща се с Мао, един цял ден носи червена вратовръзка, посети революционния балет на Китайската народна армия. Изобщо прави се на маймуна, НО раздели двете комунистически супердържави -СССР и Китай и подготви падането на СССР.
Обонговците са безкрайно глъмави - отново събраха Русия и Китай и решиха главния китайски проблем - СУРОВИНИТЕ.

Обонго и екипът му са малоумни. Дипломацията им е на светлинни години от тази на Картър,Рейгън, че дори и на Клинтън.
Обонговците са позор за великият народ на САЩ.

03.02 2015 в 08:07

Балкански, пак не си в час. Русия да му мисли или директно да става колонния на Китай.

03.02 2015 в 02:50

Китайниците искат да си правят собствена политика, ама така че хем да имат военна мощ, хем да не участват в борбите на цивилизования свят с варвари от ислямисткия свят. Е то не става така бабаджаноолар. Китайците сте много ХИТРИ но както казваше един мой съквартирант, "Умът и хитростта си приличат, но не са едно и също." Защото има и поговорка - "Хитрата сврака с двата крака!"
Хубаво ще е първо да се поогледат около себе си, и то особено на северозапад, където съсед име една северозападнала дължава с имперски амбиции и ядрени ракети, с луд фанатик от Кгб за началник и много агресивна към съседите си! И единствената причина да не скочи на китайниците досега е само въоръжената им мощ. Много се съмнявам, дали ситуацията в Украйна щеше да стигне дотам, ако украинците имаха добре поддържана армия по натовски образец! Но не - нямаше как да направят такава, задачата на Янукович беше именно да разбазари всичко възможно и да отслаби отбранителните способности на Украйна, както става ясно...

03.02 2015 в 02:44

Добра новина. ФАЩ да му мислят. Още Нострадамус е предстазал, че жълтата раса ще владее света.

02.02 2015 в 22:03

Това са ясни неща. Китай ще стане световната супер сила до няколко години. Самолетоносачите в момента са ключови за тази роля. В момента в който Китай поиска да е фактор на световната сцена ще им се наложи да учасват в разни мисии, като тези в близкия изток или африка. САЩ заради това имат самолетоносачи.

и в момента Китайски интереси зад граница биват нарушени заради липсата на подобна мобилна огева мощ. А за напред проблемите за Китай ще стават повече, аккто и влиянието им в света ще се увеличава.