Американски военен хеликоптер се разби в Австралия, загинаха трима морски пехотинци

OFFNews 27 август 2023 в 13:30 1282 0

Линейка на мястото на катастрофата

Снимка БТА

Линейка на мястото на катастрофата

Американски хеликоптер се разби в Австралия по време на учение, предаде Би Би Си. Трима американски морски пехотинци са загинали. 20 души са ранени. Петима от тях са в тежко състояние.

MV-22B Osprey е паднал в неделя на път за отдалечените острови Тиви, северно от Дарвин, на остров Мелвил.

Инцидентът е станал по време на ученията Predators Run. В тях участват 2500 военнослужещи от САЩ, Австралия, Филипините, Източен Тимор и Индонезия.

Австралийският министър-председател Антъни Албанезе определи инцидента като трагичен и обеща цялата необходима помощ на ранените.

"Петима морски пехотинци са върнати в Дарвин за лечение, а на останалите се извършва триаж на мястото на инцидента", заяви комисарят на местната полиция Майкъл Мърфи.

"Допълнителен полицейски и отбранителен персонал е изпратен на остров Мелвил, за да подпомогне операциите, да извърши триаж на ранените и да ги върне в Дарвин, а също така да поддържа мястото на катастрофата, докато трае разследването."

Инцидентът е втората катастрофа с фатален край с хеликоптер по време на съвместни учения в Северна Австралия за по-малко от месец. На 29 юли австралийски 45 MRH-90 Taipan се разби край бреговете на Куинсланд по време на Talisman Sabre, най-голямото двустранно военно учение между Австралия и САЩ. Предполага се, че четирима австралийски войници са загинали. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!