Аляска наша! Вячеслав Володин намекна на САЩ, че Русия има какво да си прибира от Америка

Красимир Крумов 06 юли 2022 в 22:37 18861 13

Вячеслав Володин

Снимка ТАСС

Вячеслав Володин

Съединените щати трябва да помнят, че Русия има какво да си връща обратно, например - Аляска. Заявление в този дух направи в сряда председателят на Държавната Дума, долната камара на руския парламент, Вячеслав Володин.

“Порядъчността не е слабост. Ние винаги имаме с какво да отговорим. Америка нека винаги да помни: там има част от нейната територия, Аляска. Та, когато започват да се опитват да се разпореждат с нашите ресурси в чужбина, преди да го правят, да помислят, че имаме също какво да си връщаме.” - заяви близкият до Владимир Путин политик. Володин направи изказването си по време на пленарно заседание в Думата.

Спикерът на парламента спомена идеята на заместника си Пьотр Толстой за провеждане на референдум в Аляска относно нейната принадлежност, но каза че Русия не се намесва във вътрешните работи на САЩ. Въпреки това тамошните власти от десетилетия говорели, че всичко каквото се случи при тях е предизвикано от руска намеса. “Като казвам всичко, дори избора на президент. Какво да кажа - оня не им харесва, тоя пада от колелото.” - заяви Володин.

Спикерът на парламента постави на депутата Николай Харитонов задача при посещенията си в своя избирателен район в Далечния Изток на Русия да наглежда Аляска заедно със заместник-председателката на Думата Ирина Ярова.

Аляска е ексклав на САЩ в Северна Америка. Русия е продала територията на САЩ през 1867 година за 7.2 милиона долара, които се равняват на днешните 125 милиона долара. Покупката включва територия от 1.5 милиона квадратни километра. До това се стига след като Русия, изтощена от Кримската война губи интерес към колонизацията на Северна Америка. Първоначално САЩ също не използват новата си придобивка - недостъпната и далечна Аляска. Едва в края на XIX век, когато на река Клондайк са открити сериозни залежи от злато, настъпва прелом. Сега САЩ и Русия са разделени само от Беринговия пролив, част от Тихия океан, свързващ Чукотско море с Берингово море, като ширината на пролива се движи между 86 и 198 километра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

860

14

Constanza

08.07 2022 в 01:01

Да не би в някой момент да се окаже, че и Уганда е някогашна руска територия.

1147

13

Антитрол

07.07 2022 в 21:57

Леле, чукчите с бердянките и впряговете със северни елени ще се изправят срещу Grizzly AVGP - тата. Не ми се мисли...

2750

12

alfakentavur

07.07 2022 в 18:38

Johnny, какво IQ очакваш като трябва да подкрепят путлерската пропаганда и опорки? В оригиналите като няма интелект, как да има в подкрепящите ги?
Например:
Медведев заплашва с ядрена война, ако международен съд започне дело срещу Рашистан.
Как да подкрепиш това без да изглеждаш по-голям и*иот или най-малкото равен такъв на автора на "гениалното" изказване?

2172

11

Johnny B Goode

07.07 2022 в 15:48

Абе откъде ви намират за тролове такива като този Самусони отдолу, бе? Избират ви с конкурс IQ-то да е по малко от номера на обувките ли?
Прочети малко история, па после се изкавай.

12273

9

edin slep

07.07 2022 в 11:29

Леле мале, този е прекалил със слушането на "Любэ", в някаква тяхна песен бях слушал, че се жалват за Аляска. Те я продали, ама по-късно размислили, абе руснаци ...

Представям си как някой във Франция размисли и реши, че трябва да си върнат Луизиана:)

810

8

Един чукча стои на един къс лед и си вика: - Бедняци, бедняци, мамка им! Друг чукча го пита: - Кои са бедняци? - Американците. - Защо? - Защото купиха Аляска, а за Чукотка не им останаха пари!

2750

7

alfakentavur

07.07 2022 в 06:59

Аха. През последните 50 години семейството ми е продало къща, две коли, земеделски земи и гори в размер на десетки декари. Мои са и ще взема да си ги върна. Я с директна сила, я с референдум, я с тайно пратени преоблечени наемници.

-1100

6

qwertz

07.07 2022 в 00:45

Е па ходи си я вземи бе крепостник окендзан. Да разбереш защо онези нямат "универсално здравеопазване" ...

-240

5

редовно четящ

07.07 2022 в 00:06

Да се разберем - няма Калининградска област, има Кьонигсберг, анклав на рашистан, който само временно е със статут на руzка кочина. А Европа и Азия има какво да си връщат, в крайна сметка трябва да остане само московията - историческата територия на монголоидните орки.