"Ако Турция върне смъртното наказание, слага точка на мечтата си за членство в ЕС"

OFFNews 18 април 2017 в 18:09 5660 1

Ако Турция върне смъртното наказание, ще сложи точка на мечтата си за членство в Европейския съюз. Това обяви германският външен министър Зигмар Габриел в интервю за германския в. "Билд", цитиран от БГНЕС. 

Никой в момента не е наясно с истинския план на Ердоган. Дали не иска да отдалечи Турция от Европа и Запада? По време на яростната и конфронтационна кампания за референдума дали разбра приоритетното значение на Европа и европейските ценности за икономическото, социалното и политическото развитие на страната? При цялото напрежение от последните месеци винаги съм бил във връзка с моя турски колега и постоянно го призовавах да не затварят вратата си към Европа. Ние имаме нужда от срещи като партньори, заяви Габриел. 

Той е категоричен, че Германия трябва да приеме резултата от референдума спокойно, без да обръща внимание на призивите за скъсване на отношенията с Турция. 

Министърът припомни, че след военния преврат в Турция през 1980 г. не е допуснато страната да напусне НАТО, за да не се сближи с СССР, което не трябва да се допуска и сега. 

"Турция не трябва да изпадне в политическа изолация или да се тласне към Русия, тя трябва да остане до нас, това искаме. Защото е наложително да мислим не само за днес, а и за утре", коментира той.

"Въпросът за членството й в ЕС е в нейните ръце. Аз познавам много хора в Турция, които мечтаят да видят страната си в ЕС. Нарастващият гняв на турците към Европа е свързан с провалените им надежди, но Ердоган безпощадно си поигра с тези чувства. Факт е, че ние допуснахме грешки през последните 10 години. Но има нещо много важно – ако там се върне смъртното наказание, това означава край на европейската мечта. Аз се надявам това да не се случи. Необходимо е пътищата на диалога да бъдат открити и да продължават, въпреки, че напоследък това е трудно, но дори и тази ситуация да продължи, това е много важно", подчерта Габриел.

Той е категоричен, че отдалечаване на Турция от Европа не е в неин интерес. 

Интервюто със Зигмар Ганриел беше препечатано в редица турски издания, а част от читателите споделиха във форуми, че са разочаровани от европейската мечта, за която говори германският министър. 

"Европейската мечта изгуби твърде много време на страната ни, оставете този сън", "Дръжте си Европата, вас ли ще питаме", "Европа да спре да мечтае за Турция", "Вече онази наведена пред Европа Турция не съществува. Смъртното наказание ще се върне, ако трябва и с референдум. Народът ще решава, кои сте вие да ни давате съвети", "54 години все ни приемате, а ние предателите ще ги обесим", пишат те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови