Аджерпрес: 4 самолета F-16 и отряд ''Карпатски пепелянки'' отиват на мисия в Балтика

OFFNews 04 март 2023 в 15:38 13540 1

Румънски военен самолет

Снимка Министерство на националната отбрана на Румъния

Румънски военен самолет

Отряд от около 100 военнослужещи и четири самолета F-16 Fighting Falcon на румънските военновъздушни сили (ВВС) ще участват в мисия по засилена охрана на въздушното пространство на балтийските държави между април и юли, предаде БТА, като цитира агенция Аджерпрес.

Министерството на отбраната съобщи, че основната цел на мисията, която ще се изпълнява във въздушното пространство на Литва, Латвия и Естония, е да се предотврати нарушаване на въздушното пространство на НАТО и да се окаже помощ на военни и граждански въздухоплавателни средства при извънредни ситуации по време на полет.

Военнослужещите, които ще бъдат изпратени в Литва във военновъздушната база в Шауляй, идват предимно от 53-та изтребителна ескадрила "Уорхоукс" на 86-та авиационна база "Лейтенант Георге Мочорница".

Командир на отряда, който носи символичното име "Карпатски пепелянки", е Козмин Влад. Той е опитен пилот, член на екипа на Щаба на отбраната на ВВС и е представлявал румънските ВВС в множество национални и международни мисии.

Министерството на отбраната съобщава, че между 27 февруари и 3 март екип от Съвместното командване на силите и Щаба на отбраната на ВВС е тествал готовността на отряда "Карпатски пепелянки" в 86-та военновъздушна база. Тестът е включвал проверка и оценка на оперативните процедури, оборудването и окомплектоването с личен състав и проверка на оперативния капацитет.

Засилената мисия на въздушната полиция в балтийските държави под командването на НАТО - Baltic Air Policing, като част от военното наблюдение на въздушното пространство на балтийските държави, се осъществява на ротационен принцип на база задачи, изпълнявани от страните от НАТО от 2004 г. насам. През 2007 г. румънските ВВС също участваха в тази мисия с четири МиГ-21 LanceRs от 71-ва авиобаза "Генерал Еманоил Йонеску" в Къмпия Турзий.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови