9 българи са в неизвестност след пожара на ферибота в Йонийско море (обновена)

OFFNews 18 февруари 2022 в 16:09 3854 0

Снимка Twitter/Giuliano Merlo

Към момента 9 българи са в неизвестност след пожара, избухнал на ферибота в Йонийско море, съобщи в 22 ч. в петък правителствената информационна служба.

38 български граждани, които са били на ферибота, ще потеглят за България тази вечер с транспорт, осигурен от техния работодател.

"За останалите наши сънародници се полагат необходимите грижи" - твърдят от външното ни министерство.

На борда на ферибота е имало 127 български граждани.

По-рано днес собственикът на пловдивска транспортна фирма Илиян Филипов съобщи пред БНТ, че 37 шофьори - служители на фирмата му, са пътували с общо 33 камиона на ферибота. Камионите са напълни изгорели.

В продължение на часове един от българските шофьори, както и негов турски колега останаха блокирани на горящия ферибот. След спасителна операция двамата вече са в безопасност - изведени са на палубата. Очаква се хеликоптер на гръцките Военноморски сили да ги откара до болницата на остров Корфу.

БТА съобщава, че към момента са спасени 278 души от общо 290, пътували на ферибота. От спасените пътници 10 са настанени в болница.

Целият кораб гори, няма незасегната част.

Местни медии, цитирани от БНР, съобщават, че сред изчезналите има жена с българско име и с гръцко гражданство.

Водолази издирват хора във водите на Йонийско море. Два кораба на пожарната продължават с опитите да загасят огъня. Три хеликоптера кръжат над мястото на инцидента и са в готовност да се включат в спасителната операция.

След запитване от OFFNews от Министерството на външните ни работи заявиха към 13.20 ч., че няма данни за пострадали българи при пожара, избухнал на ферибота в Йонийско море, като не съобщиха, че на кораба все още има наши сънародници в беда. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!