85-годишен мъж почина в опит да подобри рекорда за най-възрастен човек, изкачил Еверест

OFFNews 06 май 2017 в 21:20 10945 1

85-годишен мъж почина в опит да подобри рекорда за най-възрастен човек, изкачил Еверест

85-годишен жител на Непал почина при опит да подобри рекорда за на-възрастен човек, изкачил Еверест. Мин Бахадур Шерчан е умрял в база в подножието на върха в събота вечерта, но причините за смъртта му все още не са ясни, съобщи министърът на туризма в Непал Динеш Батарай. Според неофициални данни причина за смъртта е сърдечен удар.

Шерчан, който е дядо на 17 внуци и прадядо на шест, за първи път постави рекорд за най-възрастния човек изкачил върха през май 2008 година, след като навършил 76 години. Рекордът му обаче беше подобрен през 2013 г. от 80-годишния японец Юичиро Миура. Миналия месец непалецът обяви, че има намерение да подобри рекорда през месец май при подходящи метеорологични условия.

През 2013 година непалецът направил втори опит, който обаче се провалил заради липса на финансиране, а през 2015 г. буря, разрушила базовия лагер и осуетила следващ опит.

За изкачването Шерчан тренирал усърдно и нямал здравословни проблеми, а кръвното му налягане било нормално. 

Страстта на непалеца по високите върхове започва през 1960 година, когато е назначен от правителството за офицер за връзка с швейцарски екип, който катери връх Дхаулагири. По-късно той станал собственик на ферма за ябълки и хотели в Катманду.

„Искам да съм най-старият човек, изкачил Еверест отново, за да бъда вдъхновение за човечеството, да дам сила на старите и кураж на младите“, каза Шерчан миналия месец, когато обяви намеренията си да изкачи Еверест. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови