Ексклузивно На живо в 16:00: Габриел казва отиваме ли на избори

261 хиляди мъже са напуснали Русия от началото на т. нар. частична мобилизация

OFFNews 26 септември 2022 в 09:04 13156 11

Само за 3 дни самостоятелно за чужбина са се мобилизирали 261 хиляди руски мъже.

Снимка Insider

Само за 3 дни самостоятелно за чужбина са се мобилизирали 261 хиляди руски мъже.

261 хиляди мъже са напуснали Русия след обявяването на „частична“ мобилизация. За това е докладвала ФСБ на президента, твърди „Новая газета. Европа“ с позоваване на източник от президентската администрация.

Още в сряда, когато са започнали да постъпват данни от силите за сигурност за броя на мъжете, които напускат Русия, в президентската администрация са започнали дискусии за затваряне на границите за мъже на „военна възраст“. В последната справка на ФСБ от 25 септември фигурира числото 261 хиляди, което е броят на напусналите страната от сряда до събота.

Източникът на "Новая газета. Европа" в президентската администрация се съмнява в достоверността на данните на ФСБ, тъй досега граничната служба на ФСБ "не е е работила толкова бързо". През пролетта службите повече са разчитали на данните, получени от клетките на мобилните оператори, но те идват със закъснение.

Въпреки това, казва източникът, "атмосферата в администрацията на президента е такава, че силите за сигурност и Министерството на отбраната ще успеят да убедят Путин да затвори изхода, преди да е станало късно.

Изданието отбелязва, че ръководителите в президентската администрация нямат срещи с президента за втората половина на септември. „В началото на месеца се срещаха няколко пъти седмично“. – обяснява събеседникът на „Новая газета. Европа“, коментирайки съобщенията на журналистката Фарида Рустамова. Ден по-рано тя, позовавайки се на три източника, разказа, че след обявяването на мобилизацията Владимир Путин е отишъл на почивка във Валдай за една седмица.

В администрацията на президента все още не са виждали проекта за указ на държавния глава за затваряне на границата, но по информация в руските медии се очаква ограниченията да влязат в сила още в сряда. Междувременно вече са известни най-малко пет случая със спиране по границите на граждани, които не са били мобилизирани, но отговарят на критериите за мобилизация. На ГКПП им било съобщено, че имат забрана за напускане на страната на основание решение на военното окръжие.

Първото, макар и неофициално съобщение за вече съществуващи ограничения за напускане на страната дойде от брифинг на военния комисар на Ростовка област Игор Егоров, който каза, че забрана за пътувания в чужбина няма, но който желае да пътува, първо трябва да получи разрешение от военното окръжие.

Днес също стана известно, че някои граждани, които попадат под критериите за „частична“ мобилизация и се опитват да напуснат Русия, са започнали да издават уведомления на границите, според които им е забранено да напускат въз основа на решение на военния комисариат. Вече са регистрирани поне пет подобни случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

10

Дечко

26.09 2022 в 15:01

същите тия носеха георгиевски лентички на 09.05, лепяха z по колите си и възхваляваха специалната военна операция на путин... когато въпросът опря до тяхното превръщани в пушечно месо, всички се сетиха, че са за демокрация и...побягнаха... спасяват кожата, но са руснаци, с руския си манталитет...никаква европа за тях, да си седят там, където ги приемат, тук не ни трябват!

-1555

9

ob1

26.09 2022 в 11:39

Това им е първата проява на несъгласие и като такава следва да се насърчи. Имат шанс да видят колко са били лъгани, а после да го обяснят и на роднините си и приятелите си.
Едно време по нашата граница нашите граничари са стреляли по хората, бягащи от режима. По-добре ли щеше да е и гърците и турците да ги бяха гърмели?

-85

8

Агент 001

26.09 2022 в 10:42

Горката Европа! Превзеха я араби, сега пък - руснаци. Аман от навлеци! Това да не е дядовата ръкавичка? Да ходят в Африка, че добре знаем що за стока са и хич не са ни притрябвали!

-240

7

редовно четящ

26.09 2022 в 10:37

Туморни разсейки! Жужакът неслучайно не затвори границите! Европа пак реагира необмислено, като не спря визите за руzнаци!

-2175

6

IvanGrozn

26.09 2022 в 10:21

И къде са отишли тези мъже??? Да си стоят в кочината не ги искаме в Европа! Само ще разпространяват гнусните си крепостни навици като зараза. Затваряйте границите и да се оправят руските нещастници!

1220

5

хr4

26.09 2022 в 10:18

Засега няма, но се очаква след края на "референдумите" джуджи да обави военно положение.

2099

4

Mateevk

26.09 2022 в 10:03

Забрана няма, но не е разрешено....Добре дошли в руския мир, чиито прелести по-възрастните от нас би трябвало да не са забравили.

1220

3

хr4

26.09 2022 в 09:41

Сега е момента да обявим квоти за руски граждани от Татарстан и Кабардино. Време е(докато не са затворили границите) да си приберем наш'те момчета, а не да ги оставяме на тоя касапин!

865

2

Constanza

26.09 2022 в 09:18

Броят на напусналите доближава декларирания от Путин брой за мобилизация.
Ама ако мъжете избягат, като нищо ще мобилизира жените и децата, този червей.