20 загинали и над 100 ранени при атентат в Русия

Елица Мартинова 04 май 2012 в 09:32 1253 0

Снимка: Reuters, Архив
Снимка: Reuters, Архив

Най-малко 20 души са загинали, а други 110 са ранени при среднощни атентати в столицата на руската република Дагестан Махачкала.

Взривовете са били два и са избухнали до полицейски пост. Първата експлозия е възникнала, когато служителите на реда са спирали кола за проверка на документите.

Вторият взрив станал, когато на мястото пристигнали пожарникарски и медицински екипи.

По първончални данни на специалисти по взривна техника, бомбите са самоделни и са с обща мощност 60 кг тротил. И двете са били натъпкани с поразяващи частици като пирони, винтове и дюбели.

Засега по официални данни експлозиите са отнели живота на 20 души. Сред тях има петима полицаи и двама пожарникари. В болниците обаче са приети десетки други ранени и се очаква броят на жертвите да нарасне.

Има опасения, че взривовете са нанесли щети и на минаващ наблизо газопровод.

Руските медии съобщават, че полицаите са открили на мястото на произшествието останки от разкъсани тела на мъж и жена, за които се предполага, че са самоубилите се атентатори.

Това е третата и най-опустошителна експлозия в руската република за тази година. При две екзплози през март загинаха общо 9 души и бяха ранени десетки.

Прокуратурата в Дагестан вече е започнала разследване за тероризъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews