18 загинали и близо 200 в неизвестност след рухването на хималайския ледник в Индия

OFFNews 08 февруари 2021 в 13:21 1613 0

Снимка архив

18 души са загиналите, а близо 200 се издирват след рухването на ледника в индийските Хималаи. Смята се, че част от изчезналите са блокирани в тунел, предаде Ройтерс. 

След като водите на река в Северна Индия придойдоха заради частичното рухване на хималайски ледник, те разрушиха малка ВЕЦ, наречена Rishiganga, и повредиха по-голяма, намираща се по-надолу по течението на реката. 

Повечето от изчезналите са работници по двата проекта. 

Спасителните отряди трябваше да си проправят път през тунел, дълъг 2,5 км, в хидроенергийния обект на Тапован Вишнугад, в който се смяташе, че са блокирани близо 30 души. 

"Опитваме се да си проправим път в тунела. Той е дълъг почти 2,5 км", заяви Ашок Кумар, ръководител на местната полиция. Той изтъкна, че спасителите са стигнали 150 метра навътре, но кишата и отломките забавят работата им. 

В неделя 12 души бяха спасени от друг, много по-малък тунел. 

Трагедията се разиграва в индийския щат Утаркханд. Там често има наводнения и рязко покачване на нивото на реките. През юни 2013 г. рекордни валежи предизвикаха катастрофални наводнения там и отнеха живота на около 6000 души. Тогава потоци от скални и кални маси затрупаха къщи, пометоха сгради, пътища и мостове. Бедствието бе наречено "Хималайското цунами".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови