128 демонстранти от Куба получиха от 6 до 30 г. затвор

OFFNews 17 март 2022 в 12:41 1747 0

Група от 128 кубинци, участвали в демонстрациите от 11 и 12 юли 2021 г. в Хавана, са осъдени на затвор от 6 до 30 г., съобщи Върховният съд на островната държава, цитиран от Франс прес и БТА.

По време на процесите 129 кубинци бяха съдени за "извършване и предизвикване на тежки безредици и вандалски действия", посочва съдът. От 129-те обвиняеми 128 са признати за виновни в бунт и кражби; двама от тях - Дайрън Мартин Родригес и Мигел Паес Естивен, получават по 30 г. зад решетките. Според комюнике на съда демонстрантите преобръщали автомобили, по-специално патрулни коли на силите на реда, и замеряли с камъни, бутилки и коктейли "Молотов" съоръжения на полицията и служителите на вътрешното министерство, причинявайки "рани (. . .) и значителни материални щети".

На 25 януари правителството заяви, че във връзка с демонстрациите през юли са обвинени 790 души, 55 от които са под 18 г. На същата дата 172 други получиха присъди.

Правозащитната неправителствена организация "Кубалекс" със седалище в Маями заяви, че присъдите, постановени при предишните процеси срещу демонстрантите, са прекалено тежки и в някои случаи по време на процеса е имало нарушаване на обичайните процедурни норми.

Хиляди кубинци протестираха на 11 юли 2021 г. в близо 50 града из страната с викове "Свобода!" и "Гладни сме!".

Заради пандемията и санкциите на САЩ Куба е затънала в най-тежката си икономическа криза от около 30 г., което кара все повече жители на острова да емигрират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!