Швейцарски съд оправда Сеп Блатер и Мишел Платини по дело за корупция

OFFNews 08 юли 2022 в 11:58 1616 0

Платини

Снимка Getty images

Сеп Блатер и Мишел Платини

Швейцарски съд оправда бившия шеф на Международната футболна федерация ФИФА Сеп Блатер и бившия шеф на УЕФА Мишел Платини. Те са заподозрени в корупция, но съдът намира обвиненията за недоказани, съобщи Би Би Си.

Процесът срещу Блатер и Платини започна в швейцарския град Белинзона на 8 юни 2022 г.

Прокурорите обвиняват бившите футболни шефове в измама, фалшифициране, присвояване и злоупотреба със служебно положение. Става въпрос за плащане от около 2 милиона швейцарски франка (2,08 милиона долара), което Платини е получил по нареждане на Блатер.

По време на процеса прокурорите поискаха 20-месечна условна присъда и за двамата.

Блатер и Платини ръководеха най-могъщата футболна федерация в света до 2015 г., когато бяха принудени да подадат оставка заради корупционния скандал.

Плащането

Разследването по случая започна още през 2015 г., но швейцарските прокурори повдигнаха обвинения на бившите ръководители на ФИФА и УЕФА едва миналата година.

През 2011 г. Платини получава малко над 2,2 милиона швейцарски франка (около 2,2 милиона долара) като компенсация от ФИФА. Според Блатер наградата на Платини е била одобрена от всички отговорни органи на ФИФА и получателят е платил всички швейцарски данъци върху нея.

Тогава Платини беше ръководител на УЕФА и вицепрезидент на ФИФА и имаше спекулации, че ще наследи Блатер на президентския пост през 2015 г.

Според бивши футболни шефове Платини е получил увеличение на заплатата си със задна дата за 4 г., през които е бил съветник на Блатер във ФИФА. И двамата твърдят, че са се договорили за това увеличение още през 1998 г.

През август 1999 г. Платини подписва договор с ФИФА, според който получава 300 000 швейцарски франка годишно. В същото време според Блатер и Платини те са имали устна договорка Платини да получи допълнително възнаграждение за консултантските си услуги в периода 1998-2002 г.

Според обвинените футболни служители ФИФА не е могла да плати тези пари по това време, така че Платини ги е получил едва през 2011 г.

Швейцарските прокурори обаче смятат това за злоупотреба. Те намират за подозрително, че Платини е поискал да му бъде изплатено възнаграждение повече от 8 г. след като е спрял да работи като съветник. В същото време Блатер щеше да бъде преизбран за президент на ФИФА през 2011 г. и вероятно Платини би могъл да повлияе на вота на европейските делегати.

Скандалното разследване на корупцията във ФИФА

Преди делото в Белинзона защитата на Блатер и Платини беше отхвърлена от арбитражната камара на етичната комисия на ФИФА, която ги отстрани за 90 дни. По-късно жалбата е отхвърлена и от Международния спортен арбитражен съд.

Платини заяви, че обвиненията в измама не са се появили случайно през септември 2015 г. - уж за да му попречат да се кандидатира за президентския пост във ФИФА.

Два дни преди тези избори, в края на май 2015 г., избухна най-големият корупционен скандал в историята на световния футбол.

Швейцарската полиция арестува седем високопоставени служители на ФИФА (Блатер и Платини не са сред тях) по обвинения в организирана престъпност, подкупи, пране на пари и редица други престъпления, за които се смята, че са били извършени през последните 24 г. от дейността на международната федерация на футболните асоциации. Докладът на следователите включва доказателства за изнудване от страна на служители на ФИФА в размер на повече от 150 млн. долара.

В същото време швейцарската прокуратура започна собствено разследване на законността на одобряването на кандидатурите за домакинство на Световната купа на ФИФА: в Русия през 2018 г. и в Катар през 2022 г.

На 29 май 2015 г. Блатер е преизбран за пети мандат като президент на ФИФА, но на 2 юни напуска поста си в резултат на корупционен скандал. Разследващите иззеха финансови документи и това доведе до обвинения в измама срещу Платини и Блатер за плащане, извършено през 2011 г.

Разследването на швейцарските прокурори за предполагаема корупция във ФИФА и УЕФА при избора на Катар за домакин на Световната купа все още продължава. Решението да се даде първенството на малка, нефутболна и много гореща страна е подозрително. В това разследване са замесени и Блатер, и Платини.

Освен това Блатер фигурира в редица други разследвания на швейцарската прокуратура: т.нар. дело за музея в Цюрих и делото за заем от един милион долара за футболната федерация на Тринидад и Тобаго.

Първият се отнасяше до заем от 140 млн. долара за обновяване на музей в центъра на Цюрих, който беше смятан за любимия проект на Блатер.

В случая с Тринидад и Тобаго ФИФА, под ръководството на Блатер, отписа дълга в навечерието на парламентарните избори в карибската държава. В резултат на това парите са дарени на Джак Уорнър, тогавашен вицепрезидент на ФИФА, който в резултат на изборите става министър в правителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови