Плюшченко: Надявах се на чудо. Но когато не си чувстваш десния крак, разбираш, че организмът ти протестира

OFFNews 14 февруари 2014 в 12:21 16018 3

Снимка РИА Новости

Евгений Плюшченко

Евгений Плюшченко се отказа от личното първенство на фигуристите, а след това призна, че не си чувства крака. Фигуристът обясни, че най-вероятно ще завърши кариерата си и че вижда бъдещето си в демонстрациите по фигурно пързаляне.

Всичко се случи на вчерашната тренировка, разказа Плюшченко в интервю за gazeta.ru. Паднах при изпълнението на аксел. Почуствах болка, но ми се стори, че не е сериозно. Имах подобни трудности още по време на тренировките в Санкт-Петербург. Сутринта се събудих и почуствах, че имам схванат мускул на гърба. Въпреки това отидох на тренировка, излязох на леда и... не можех да скачам. Слязохме от леда след шест минути. Помислих, че всичко е нормално – ще изпия хапче и ще дойда на себе си...

Изпих хапче, отидох в залата и започнах да загрявам. До последно се надявах на чудо. Но когато не си чувстваш десния крак, разбираш, че организма ти реално протестира. Главата просто не работи, казва Плюшченко.

На загрявката направих троен ритбергер и троен луц. При приземяването почувствах силна болка в дясната част на гърба, която се прехвърли в крака. Продължих да се пързалям и опитах да направя троен аксел, но това само влоши положението. След това не можех да се пързалям повече. Взех решение, че трябва да се оттегля. Много съм разстроен от това, че се случи така. Тренирах цяла година, подготвях се за участие и в отборното, и в индивидуалното състезания на Олимпиадата, разказва Плюшченко.

Исках да завърша кариерата си на висота. Но явно господ е решил, че е време да приключвам. Стига толкова тестове. Мога да се възстановя само със спокоен начин на живот, допълва фигуристът.

Утешава ли ви победата в отборното състезание на Олимпиадата?

Много се радвам, че спечелих отборното състезание. Радвам се, че спечелих злато именно в Сочи. Виждам бъдещето си в участие в различни демонстрации по фигурно пързаляне. Сега подготвям турне, което ще се нарича „Евгений Плюшченко представя. Шоу на шампионите“. То ще продължи с години и десетилетия. Имам много планове. Най-вероятно съ приключил със спорта, но засега не мога да съм категоричен.

Разглеждали ли сте възможността да се откажете от изпълненията си в личното първенство?

Не съм разглеждал подобна възможност. Пътувах до Сочи за два вида. Има хора, които мислят, че всичко това е част от някакъв хитър план. Ние нямахме такъв план. Опитах се да стигна до края. Ако исках да се оттегля, щях да го направя веднага след отборното състезание. Но дори след появата на болката отидох за загрявката. Много благодаря на всички почитатели, които ме подкрепят в най-трудните моменти.

Какви са бъдещите ви планове?

Сега много ми се иска да си почина, да се възстановя, да бъда със семейството си. Гърбът ми е напълно схваната и много ме притеснява. Иначе имам интересен проект, над който вече работим. Ще разберете всичко съвсем скоро.
Сега ще се посъветвам с лекари. Може да замина за Израел, Москва или Санкт-Петербург. Ще направим снимка. Нужно е да се подходи правилно към собственото здраве – искам да остана здрав.

Кой ще се бори за първото място след вашето оттегляне?

За златото ще се борят Чан, Ханю, Фернандес. Аз бих заложил на Ханю.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!