Контузия шокира звездата Плюшченко и цяла Русия

OFFNews 13 февруари 2014 в 21:40 9731 2

Евгени Плюшченко изненадващо приключи с кариерата си на състезател. Снимка: РИА Новости

Звездата на руското фигурно пързаляне Евгени Плюшченко отказа участие в индивидуалната надпревара на олимпийските игри в Сочи.

"Аз завърших кариерата си. Възрастта ми позволява да продължа, но 12 операции са прекалено много", отговори 31-годишният Евгений Плюшченко на въпрос на журналисти дали ще продължи своята кариера.

"От името на президента на федерацията Александър Горшков и от свое име поднасям извинения на всички, каза Алексей Мишин. Болките в гърба на Евгений започнаха още по време на изпълнението на волната програма на отборния турнир. Вчера на тренировка той направи четворен скок, приземи се неуспешно и падна силно. Сутринта болката не го напускаше и той взе лекарства. След редица процедури той се почувства по-добре. Но на разгряването преди кратката програма травмата се изостри".

Миналата година руснакът претърпя операция на гърба.

Евгени Плюшченко стана олимпийският шампион с тима на Русия в отборната надпревара в Сочи.

Руската звезда беше предпочетена пред шампиона на страната Максим Ковтун и се стремеше към трета олимпийска титла при четвъртото си участие на олимпийски игри. Той е шампион от Торино'2006 и двукратен сребърен медалист от олимпийски игри.

В отсъствието на руската звезда в битката за олимпийското злато в Сочи поведе Юзуру Ханю от Япония. На втората позиция е Патрик Чeн (Канада), а за момента на третото място се намира Хавиер Фернандес (Испания).

Юзуру Ханю се представи блестящо на леда в кратката програма и бе подобаващо оценен за безгрешните скокове, като постави нов световен рекорд в мъжкото фигурно пързаляне от 101.45 точки. Втори е трикратният световен шампион Патрик Чен, който също се представи на ниво и спечели 97.52 точки.

За момента трети е двойният европейски шампион и надежда на Испания Хавиер Фернандес с 86.98 точки, но още цели 9 фигуристи имат шанс за третото място. 12-тия Михал Брезина (Чехия) е на 5 точки, докато 4-тия Дайсуке Такахаши (Япония) е едва на 58 десети.

Участие във волната програма ще вземат първите 24 фигуристи, като финалът се затваря на 60.41 точки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!