Над 700 души тичат благотворително в София в неделя

Професионални бегачи, любители, журналисти и деца на градския крос "Renault Morning Run" в Борисовата градина

OFFNews 27 октомври 2017 в 22:00 16830 0

По-малко от два дни остават до началото на едно от най-масовите и акрактивни спортни събития на есенна София - "Renault Morning Run" на 29-ти октомври (неделя) по алеите на Борисова градина.

Над 700 души, от които 50 деца и повече от 20 представители на различни български медии, са се регистрирали за участие в състезанието. Дисциплините, в които ще бягат, са 5, 10 и 20 км (1, 2 или 4 обиколки по трасето).

Тази година е петото издание на събитието, към което се наблюдава рекорден интерес. Еленко Еленков от спортен клуб „Бегач“, които организират събитието, коментира:

"Поради изчерпване на квотата, регистрацията приключи близо две седмици преди старта. Друга интересна тенденция е, че все повече хора избират да участват на по-дълги дистанции. За пръв път откакто организираме състезания имаме по-малко хора на най-късата дистанция – участниците на 10 километра са повече от тези на 5! Това е изключително важно - изглежда все повече хора се интересуват от бягане и могат да си позволят да изминат и по-дълги разстояния."

Друга интересна тенденция от тази година е засиленият интерес от страна на медиите. Над 20 представители на различни български медии - национални телевизии, информационни агенции, радиа, печатни и електронни издания, решиха да се включат в специално създаденото за тях състезание "Media Run". Това е първо издание на медийната надпревара, която се провежда като част от "Renault Morning Run". Дисциплината, в която ще се състезават представителите на медиите, е 5 км. Освен повод да пробягат дистанцията в парка, всички журналисти ще имат възможност да участват и в отборно класиране, благодарение на което ще бъде обявена най-бързата медия.

Освен засилен интерес от страна на медиите и на софиянци, тази година "Renault Morning Run" се радва и на по-широко международно участие. Сред регистрираните в различните дисциплини са хора от държави като Белгия, Германия, Израел, Ирландия, Италия, Канада, Ливан, Русия, САЩ, Турция, Франция, Чехия и дори далечна Австралия.

Специално внимание е отделено и на най-малките участници. За поредна година в рамките на "Renault Morning Run" се организира детско състезание – "Sofia Kids Run". Негова основна цел е да популяризира здравословния начин на живот, както и да събуди интерес у децата към активностите на открито и бягането. "Sofia Kids Run" се провежда със сертифицирани треньори, които ще тичат заедно с децата и ще организират забавни лекоатлетични игри за тях.

Както всяко издание на "Renault Morning Run" и тазгодишното събитие има благотворителна кауза. По 5 лв. от всяка такса за участие ще бъдат дарени на Фондация „Воден път“ с цел организиране на коледен турнир по плуване за деца с двигателни и ментални затруднения. Фондацията подкрепя деца със специални нужди чрез кинезитерапия, водна рехабилитация и модифицирано плуване.

Началото на "Renault Morning Run" е точно в 9:00 ч. на 29 октомври, като стартът ще бъде разположен в началото на трите успоредни алеи в Борисова градина, пред градинката със слончето. "Sofia Kids Run" ще започне в 13:00 ч. Предвидени са специални подаръци за всеки, който стартира в някоя от дисциплините. Медали ще получат финиширалите, а специални предметни награди - първите в отделните класирания.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх