Кралев: Имаме шанс за медали в пет спорта на олимпиадата в Рио

OFFNews 19 август 2015 в 10:54 2241 0

"В момента шанс за медали на олимпиадата в Рио имаме в спортовете борба, бокс, художествена гимнастика, спортната стрелба, леката атлетика и кану каяк."

Това заяви спортният министър Красен Кралев в в интервю за Мediapool.

Към тези пет дисциплини може да бъдат прибавени и щангите, ако бъде намалено наказанието, наложено на състезателите ни за употребата на допинг. Мъжкият национален отбор по волейбол също има шанс за отличие, каза той. Министърът смята, че за волейболистите ни ще е по-тежко ще бъде класирането за олимпиадата догодина, отколкото самото им представяне на нея.

"В края на годината ще определим групата олимпийци, които имат шанс за отличия. Предполагам, че тя ще от около двадесетина души. Те ще бъдат осигурени финансово с треньори, медицински щабове, лагери - всичко от което имат нужда", каза още спортния министър.

Кралев обясни, че именно спортовете, от които очакваме медали, ще бъдат финансирани с приоритет от спортното министерство през следващата година. Той подчерта, че в момента държавата финансира 70 спортни федерации, но не всички имали нужда от такава помощ. Затова предстояла оптимизация.

80% от бюджета за 2016 г. ще отиде във федерациите с международен принос за България, които ще имат представители на олимпиадата в Рио, обясни Кралев.

По-голямо финансиране ще има и за спортовете с голямо социално значение:

"Тук слагам на първо място футболът, който е най-популярният спорт, като с него са ангажирани близо 60 хил. души. Не може да се правим, че този спорт не съществува и държавата да не дава и лев. Пари ще се отделят за детските школи на отборите. Другите социално значими спортове са баскетбол, хандбал, ски, гимнастика, плуване, тенис и неолимпийските бойни спортове".

Кралев се надява и на увеличение на бюджета за 2016.

"Виждаме излишък от близо 900 млн. лв. за първите шест месеца на годината. Предстои да проведем разговори с премиера и финансовия министър, за да се види на какво увеличение може да разчитаме. При всички случаи обаче спортът, образованието и културата имат нужда от допълнителна помощ", обясни министърът.

През последните две години са инвестирани над 70 млн. лв. в спортни съоръжения, припомни министърът и подчерта, че държавата трябва да продължи да инвестира в спортна инфраструктура. В тази област обаче също може да има оптимизации, защото "не е нужно във всяко село да се прави стадион".

Спортният министър обясни, че предстоят търгове за реконструкцията на Зимния дворец, зала "Фестивална" и зала "София“. Евроквалификацията по футбол с Норвегия на 3 септември ще се играе на обновения национален стадион "Васил Левски".

Кралев каза още, че по инициатива на министерството спортният тотализатор стартира специална моментна лотарийна игра "Твоят късмет", приходите от която ще се предоставят за изграждане на спортни обекти на общините.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови