Ясни са тримата претенденти за "Златната топка"

Васил Георгиев 05 декември 2011 в 15:51 1517 0

Снимка БГНЕС

Тримата претенденти, които ще спорят тази година за "Златната топка" са носителят на отличието от последните две години Лионел Меси, съотборникът му в Барселона Чави Ернандес и головата машина на Реал (Мадрид) Кристиано Роналдо.

Това стана ясно, след като на специална пресконференция в Париж организаторите на анкетата списание France Football и ФИФА обявиха тримата претенденти.

В началото на ноември бе обявен списък от 23-ма играчи. Победителят ще бъде обявен на специална церемония в Цюрих на 9 януари 2012 г.

Ако Меси, който отново е суперфаворита за отличието, спечели наградата,той ще стане втори футболист в историята след настоящия президент на УЕФА Мишел Платини, печелил "Златната топка" в три поредни години. Французинът направи това през 1983,1984 и 1985 г. По три пъти, но не в последователни години, наградата са печелили и холандците Йохан Кройф и Марко ван Бастен. Чави Ернандес, който също според специалистите има сериозни шансове да получи наградата, попада в тройката за трета поредна година. Преди година той остана втори, а през 2009 г. - трети. Кристиано Роналдо спечели наградата през 2008 г., а през 2007 г. и 2009 г. остана на второто място.

На церемонията ще бъде награден и най-добрият треньор на ФИФА за годината. Кандидатите за отличието също вече са сведени до трима, като претендентите са мениджърът на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън, треньорът на световния клубен шампион Барселона Хосеп Гуардиола и треньора на Реал (Мадрид) Жозе Моуриньо. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови