Хиляди скандират "Ердоган, убиец" на погребението на дете, убито с граната сълзотворен газ

Зорница Яхия 12 март 2014 в 12:00 4256 1

Турците изпращат малкия Елван

Снимка AP

Погребението на 15-годишния Беркин Елван в Истанбул

Десетки хиляди души скандираха срещу правителството и премиера на Турция на погребението на 15-годишно момче в Истанбул днес.

Беркин Елван почина във вторник след 269 дни в кома. Момчето бе ранено по време на антиправителствените протести миналата година. Беркин е бил ударен с граната сълзотворен газ.

"Убийците на Беркин са полицаите на Партията на справедливостта и развитието", скандираха протестиращите, визирайки управляващата в страната партия.

Гневът на хората бе насочен главно срещу турския премиер Реджеп Ердоган. Протестиращите са викали още "Фашистко правителство" и "Ердоган, убиец", докато са пренасяли ковчега, предава CNN.

Премиерът Реджеп Ердоган изказа съболезнованията си на семейството, но това не смекчи настроенията на хората срещу властите в страната.

Елван е ударен в главата от гранатата, когато излиза от дома си по време на един от протестите. Родителите му го пратили да купи хляб. В този момент обаче полицията е разпръсквала протестиращите на площад "Таксим" срещу плана за застрояване на парка "Гези".

15 минути след излизането на Елван родителите му са получили обаждане, че синът им е ранен.

Human Rights Watch (HRW) потвърди в доклад, че има свидетели как момчето е ударено с граната сълзотворен газ.

В същото време, участвалите в отблъскването на протестиращите същия ден полицаи твърдят пред прокуратурата, че не помнят какво се е случило и дори се съмняват дали изобщо са били на мястото на трагичния инцидент. Не помнели и дали са използвали сълзотворен газ.

Насилието, употребено от турската полиция срещу протестиращите, бе документирано от много медии, неправителствени организации и осъдено от Европа. Това не смути властите - те отново разрешиха употребата на сълзотворен газ срещу протестиращите, събрали се пред болницата, където бе настанено момчето.

"Правителството не поема отговорност за случилото се и не е изправила отговорните полицаи пред съда", коментира един от присъствалите на погребението Али Кан пред CNN.

Елван не е единствената жертва на полицейско насилие. Десетки загинаха, много бяха ранени по време на протестите.

Активисти призоваха за протести и в други големи градове в Турция, а 15-годишният Беркин Елван се превърна в символ на недоволството на хората срещу полицейското насилие в Турция, отбелязва CNN.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков