Григор Димитров победи на Australian Open

OFFNews 16 януари 2012 в 09:31 1475 0

Форхенд на Григор Димитров
PERTH, AUSTRALIA - JANUARY 06: Grigor Dimitrov of Bulgaria plays a forehand shot in his game against Mardy Fish of the USA during day seven of the 2012 Hopman Cup at The Burswood Dome on January 6, 2012 in Perth, Australia. (Photo by Will Russell/Getty Images)

Първата ракета на България Григор Димитров се класира за втория кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис.

20-годишният хасковлия се наложи с 4:6, 6:3, 3:6, 6:4, 6:4 над французина Жереми Шарди след три часа и 17 минути игра в Мелбърн. Така той си върна за загубата от същия съперник на Roland Garros миналия май.

Гришо избра да сервира, но още в първия гейм трябваше да спасява две поредни точки за пробив, преди да спечели подаването си срещу своя приятел от академия „Муратоглу”. В седмия отново Шарди стигна на два пъти до възможност за брейк, но хасковлията пак се защити и с малко шанс. Той отрази първата опасност след като топката закачи мрежата, а при втората бекхендът му кацна точно на крайната линия. Веднага след това Димитров поведе с 40:0 при сервис на французина, но загуби пет поредни разигравания. Българинът загуби концентрация и беше пробит за 4:5. След това Шарди сервираше за сета и го затвори с гейм на нула след 37 минути игра. Григор спаси точка за пробив и в първия гейм на втората част, а в следващия на свой ред пропусна възможност да поведе с 2:0. Димитров продължи да настоява и постигна брейк за 3:1. При 5:3 78-ият в света българин подаваше за изравняване на частите и успя при втората си възможност, след като топката от форхенд на Шарди спря в мрежата. За съжаление в шестия гейм на следващия сет 24-годишният тенисист успя да постигне брейк.

В следващия гейм Димитров стигна до точка за връщането му, но Шарди се спаси с ас на втори сервис. Така при 2:5 първата ни ракета подаваше за оставане в частта. Той отрази два сетбола, преди да вземе гейма. После французинът сервира на нула, за да вземе сета. В седмия гейм на следващата част Димитров оцеля от 0:40, като завърши с ас. В десетия Григор стигна до два сетбола и изравни частите още при първата си възможност при непредизвикана грешка на Шарди.

В заключителния пети сет 82-ият в света французин проби за 3:2. Но Гришо тутакси върна брейка, като се възползва и от две поредни непредизвикани грешки от форхенд на съперника. В осмия гейм българинът стигна до нова точка за пробив, но не успя да я реализира и се стигна до 4:4. В последния гейм Димитров стигна до два мачбола и реализира още първия след двойна грешка на Шарди.

За класирането си за втория кръг в Мелбърн Гришо взема 45 точки за световната ранглиста. В него го очаква десетият в схемата испанец Николас Алмагро, който се наложи над Лукош Кубот от Полша с 1:6, 7:5, 6:3, 7:5.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews