Емил Велев пред Nostrabet: Илиан Илиев е правилният човек за национален селекционер

OFFNews 03 ноември 2023 в 12:19 933 0

Велев
Емил Велев

Последният треньор, правил Левски шампион, Емил Велев – Кокала, даде специално интервю за сайта Nostrabet.com. Той сподели мнението си за назначението на Илиан Илиев начело на националния ни отбор по футбол. Според специалиста, треньорът на Черно море е правилният вариант за позицията и изтъкна, че се надява това да даде импулс на националите за идващите мачове.

Велев разкри и мнението си за някои теми около българското първенство. Той смята, че Левски трябва да намери начин да се справи и без голямата звезда Уелтън. Кокала коментира и назначението на Георги Дерменджиев, заявявайки, че той познава добре обстановката в Разград.

Здравей, Емо! През тази седмица беше обявен Илиан Илиев за нов национален селекционер. Ще се справи ли той с тази тежка задача?

По принцип надеждата винаги умира последна. Смятам, че той е подходящият човек засега, защото от доста време е треньор на Черно море, познава играчите, знае какво ще се иска от тях. Мисля, че е добър вариант именно той да е национален селекционер.
Спекулираше се и с имената на Херо и Мъри Стоилов. Добри варианти ли бяха и те?
Това са имената, които са подходящи за национален селекционер. Смятам, че на този етап Илиан ще се справи. Той има необходимата визия и нещата, които каза на пресконференцията си, би трябвало да ни обнадеждават, че има накъде да тръгнем нагоре. За мен лично националният отбор по-зле не може да се представи като резултати. Само може да се подобрим. Трябва да направим добри два мача срещу Сърбия и Унгария – последните квалификационни мачове.

Очакваш ли по-различни имена да се появят в неговия първи състав?

Както и той каза, по-големият проблем ще е във фаза защита, тъй като там имаме дефицит на централни защитници и бекове. В средата на терена и напред имаме повече опции. Илиан спомена, че националният отбор ще се гради от 23-24-ма играчи, за да не са толкова много имената, както при Кръстаич. Подмладяването е важно, но няма как и без известен опит.

Спомена за липсата на защитници. Обнадеждаващо ли е завръщането на Антон Недялков?

Абсолютно, той е играч с доста опит и качества, който има винаги с какво да допринесе за националния отбор. Надявам се да е здрав, за да покаже най-доброто от себе си.

Има ли проблем и в менталната част на играта. В последните няколко мача се случваше едно и също – голове в последните минути на полувремената. Как се изчиства това, имайки предвид, че самият Илиев няма да има повече от няколко дни, за да работи върху това?

Предполагам, че ще се водят разговори. Настроението е доста минорно след всяка една загуба на отбора или дори когато не се постига победа. Това допълнително нагнетява обстановката и затова не се играе с необходимото настроение. Това са играчи, които трябва да играят със самочувствие. Само тогава ще покажат своите качества истински. Това не е максимумът им, мисля, че могат повече. Тук е мястото на Илиан, който да извади повече от тези състезатели.

Продължава да е проблем и липсата на игрова практика при доста от играчите ни. Как се контрира това?

Тук мога да кажа, че трябва да се вземат имена, които играят редовно в българското първенство, дори и те да се броят на пръстите на едната ръка. Именно те са тези, които се намират в оптимална спортна форма.

Какви трябва да са целите за следващите 12 месеца, включително и мачовете от Лигата на нациите?

Естествено, че първото място в Лигата на нациите трябва да ни е приоритет. С привличането на Илиан като наставник показваме известни амбиции. Това е човек, чийто отбор в момента е на първото място в шампионата и неслучайно той иска да съвместява и двете длъжности, поне до края на сезона. Той има поставени цели, които ще гони както в Черно море, така и в националния отбор. Станеш ли национален селекционер, трябва да имаш високи цели.

Ще получи ли той нужното време от БФС за работа?

Нормално е да получи, както обявиха и ръководителите в БФС. Те застават зад Илиан и ще му помогнат с каквото могат, което не е малко. Търпението им беше доста сериозно към предишния наставник, а сега това трябва да е още в по-голяма степен истина, защото говорим за българин, който ще милее за България. Необходима е максимална подкрепа за Илиан.

Може ли той да е обединителна фигура, която да потуши недоволството на феновете към БФС?

Всичко е свързано. Когато нямаш резултати, настроението винаги е доста минорно. Вече се търсят и други причини и външни фактори. С идването на Илиан може да се подобрят нещата, до голяма степен. Да се сформира силен национален отбор, за да може хората отново да се радват и да искат да идват на мачовете на националния отбор.

Да преминем и към първенството. В последно време има буксуване в атака за Левски. Как се разрешава този проблем?

Беше ясно, че ако излезе играч като Уелтън, нещата в нападение ще забуксуват. Не би трябвало да се случва това обаче в Левски. Нужни са добри заместници, тъй като всичко може да се случи, включително и контузии. Нивото от последните три мача не е това, с което свикнахме в последно време. Не съм в кухнята на отбора и не знам какво става. Нормално е, когато един се контузи, заместникът му да играе на също толкова високо ниво.

Беше ли грешка на ръководството, че не се привлече още един атакуващ играч, който да засили конкуренцията?

Може би се закъсня с привличането на такъв играч. От друга страна, в този период е трудно да се намери качествен играч на добра цена, а знаем, че Левски има проблем и с плащането на високи трансферни суми към момента. Не може с лека ръка да се вземе добър играч, без да дадеш пари. Има значение и настоящото финансово състояние на клуба.

В Лудогорец имаше треньорска рокада наскоро и начело вече е Георги Дерменджиев. Прави ли това назначение „орлите“ фаворит за титлата?

Според мен ръководителите там са преценили, че това е човек, който познава добре обстановката в Разград. Бил е там дълги години и то неведнъж. Те смятат, че с неговото връщане всичко ще тръгне в добра посока. Има лек напредък. Направиха добър мач в Истанбул срещу много силен съперник. Очаквам, че и в първенството лека-полека всичко ще се нагласи. Те имат доста сериозен избор от играчи и голяма широчина.

И за финал, Емо – какво ти е пожеланието за националния отбор?

Трябва да сме по-толерантни към националния отбор. Винаги съм смятал, че който и футболист да е повикан, той винаги дава най-доброто от себе си. Друг въпрос е колко са възможностите. Надявам се, че с идването на Илиан нещата ще тръгнат нагоре. До каква степен, предстои да видим. Дано националният отбор покаже друго лице, както като игра, така и като резултати. Не може само да се плюе постоянно – нужна е и подкрепа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика