Двукратен олимпийски шампион оглави Международната федерация по лека атлетика

OFFNews 19 август 2015 в 11:50 1749 0

58-годишният Себастиан Коу беше избран за президент на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ). Британецът победи в надпреварата украинеца и вицепрезидент на ИААФ Сергей Бубка.

Това се случи po време на 50-ия конгрес на ИААФ, който се проведе в Пекин преди началото на световното, което ще Коу получи подкрепата на 115 делегати, а за съперника му гласуваха 92-ма души. Гласуването беше електронно, съобщава АП.

Така англичанинът, който е двукратен олимпийски шампион в бягането на 1500 метра, наследи на поста 82-годишният сенегалец Ламин Диак, който управляваше ИААФ през последните 16 години.

"За повечето от нас раждането на деца ни е най-важният момент в нашия живот. Възможността да работя с всички вас за развитието на нашия спорт вероятно е вторият най-голям момент за мен. Боря се да направя моя спорт още по-значим, но не съм сам. Ще го направим заедно", каза Коу след победата си на делегатите.

Бубка пък беше преизбран за нов мандат като вицепрезидент на ИААФ, заедно с Дахлан ал-Хамад, Хамад Калкаба Малбум и Алберто Хуанторена.

Изборът на ново ръководство на Международната федерация се случи на фона на разразилия се преди две седмици голям допинг скандал. Тогава британския вестник "Сънди таймс" и германската телевизия ARD успяха да получат резултатите от 12 хиляди теста на 5000 атлета в периода 2001-2012 г. Според експерти около 800 от тях има ненормални данни и може да става дума за допинг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!