София домакин на щафетен маратон в деня на Съединението

OFFNews 17 август 2015 в 16:15 4633 0

Снимка: Архив

България за пръв път ще бъде домакин на състезание по маратон за щафети. Надпреварата „София Екиден Маратон” ще се проведе на 6 септември от 9:00 часа със старт-финал пред стадион „Васил Левски”.

Събитието се провежда в чест на националния празник – Съединението на Княжество България и Източна Румелия, за което символизира и щафетното бягане.

Всеки отбор ще бъде съставен от шест души, които ще изминат класическата дистанция от 42.195 км. Бегачите ще бъдат разпределени на постове от 5 км+10 км+5км+10км+5км+7.195 км =42.195км.

Дисциплината е лицензирана от международната федерация по лека атлетика (IAAF), a трасето в София отговаря на всички стандарти. Организаторите са предвидили надпревари в четири категории - изцяло мъжка щафета, изцяло женска щафета, смесена щафета (две жени и четири мъже) и корпоративна (2 жени и четири мъже).

Състезателите ще имат номера и щафетна лента с чип, която трябва да предадат в определеното разстояние (20 м преди и след старт/финала). Участие ще вземат най-добрите български бегачи, както и отбори от Гърция, Сърбия, Турция и Македония.

За маратона могат да се запишат и любители на бягането, които ще имат възможност да премерят сили с част от най-силните професионални атлети на Балканите. Първите 50 отбора, регистрирали се, ще получат безплатни екипи от организаторите. За децата ще бъде организирана тренировка по „Детска лека атлетика” с лицензирани инструктори. 

Регистрацията стартира в официалния сайт на маратона www.sofiaekidenmarathon.com.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови