СУ настани студентка с две момчета в общежитие, след което я остави на улицата

Мартин Георгиев 28 септември 2018 в 20:00 25321 3

Снимка Комисия по настаняване в общежитията на СУ - Facebook

Настаняването на първокурсниците в общежитията на Софийския университет започна едва вчера, но проблемите не закъсняха. Студентка беше класирана в една стая с две момчета, а след като от Комисията по настаняване установиха грешката, тя беше принудена да се впусне в хаоса по ново настаняване, което може да я остави на улицата.

Първокурсничката, чието име не споменаваме по нейно желание, разбира, че е настанена в бл. 19 в Студентски град, когато излиза класирането за общежитие - в 01:30 на 27 септември. Това е и първата дата, когато част от студентите според факултета трябва да се настанят.

Тъй като бл. 19 не се стопанисва от Софийския университет, а от друг ВУЗ, момичето решава да се обади на домакина на блока, за да попита дали трябва да спази съответните дати за настаняване. След като е попитана за номера на стаята ѝ, той установил, че тя е настанена с две момчета, затова ѝ казал да отиде още утре, за да говори с Комисията по настаняване.

Студентката това и прави. След дълго чакане на опашка пред бл. 42, станала пословична от началото на настанителната кампания, идва нейният ред. От Комисията по настаняване ѝ обяснили, че от бл. 19, в който е настанена, са изпратили разпределение от минала година. Така в момента не е ясно колко свободни места има и кои стаи са заети. Това била и причината за объркването.

Казали ѝ, че в момента вариантите са да я настанят в общежитие, което се намира на бул. "Цар Борис III", или в бл. 7 в Студентски град, който се стопанисва от Медицинския университет.

Дали ѝ разменно писмо, което да бъде подписано и подпечатано в 102 кабинет на Комисията. 

След процедурата с подписа и печата момичето отишло в бл. 7. Там домакинът обаче бил категоричен, че е необходим още един подпис от комисията на Медицинския университет, за да бъде настанена. Последното условие се оказало неосъществимо за момента – въпросната комисия работела само във вторник и четвъртък.

Така в момента момичето остава на улицата, докато изчака вторник, за да получи необходимия ѝ подпис. В същото време тя няма запазено място в блока, а настаняването продължава и може да се окаже, че за нея в крайна сметка няма места. 

На фона на този хаос си задаваме въпросите: А ако първокурсничката не се беше обадила предварително в блока, в който е настанена и така да разбере за възникналата грешка? Ако беше дошла сама с багажа си в упоменатата дата, на която да се настани в стаята си, без да знае за проблема? 

ОFFNews потърси становището на Комисията по настаняване, като изпрати запитване на упоменатия имейл адрес. Очакваме тяхната позиция по случая.

Разполагаме с видео на разговора на първокурсничката с Комисията по настаняване. Записан е моментът, в който ѝ търсят общежитие, за да бъде настанена: 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6018

3

Nurachilp

29.09 2018 в 23:15

СУ каква дупка е само... Аз имах същите проблеми миналата година при настаняването. Дори най-жалкия провинциален ВУЗ има по-добра система за настаняване. Няма други студенти, които да чакат като жалки кучета да си платят общежитието/или да се настанят!

23293

2

Стефан

29.09 2018 в 07:18

Не знам как трябва да изглеждаш, или колко да си тъп, за да не се намери къде да преспиш в онова гето.
А иначе - верно пернишка драма с елементи на бразилиада. Чакаме следващите серии.
Пияна пенсионирана домакинка от блок 513 изнасилва пуделът на момичето онално с език. Братът-бизнак на белия пудел - черна котка, бременна в осмия месец, не понася унижението, и се обесва на навързани на ръка гуми от тирове на клон на любимата си върба в средата на родната Атакама.
Драматично-тъжна музика, титрите вървят на фона на телевизионен репортаж. Министърът на образованието стреля два пъти в главата си, но самоубийството е неуспешно. Очаквайте екскузивно интирвю в следващата серия!!!
Да продължавам ли?

15914

1

поп Дръвчо

28.09 2018 в 21:34

Е, имаме напредък. Настанителната комисия започна да се определя джендърно.