Омагьосан кръг или частен съдебен рекет

Владимир Йончев 29 септември 2012 в 18:33 22793 24

Съд. Снимка: БГНЕС/архив
Съд. Снимка: БГНЕС/архив

Дали става въпрос за омагьосан кръг, причинен от дупки в законодателството, или за рекет на частни съдебни изпълнители, вероятно е въпрос, който би родил дълга теоретична дискусия с различни отговори. Практическият факт е, че повече от месец всички сметки на човек са запорирани заради дълг от 500 лева и няма никаква яснота кога ще може да си види парите, въпреки че си е платил дълга.

А още по-тревожният факт е, че това не е изолиран случай, а масова практика. Все по-често частни съдебни изпълнители отказват да вдигнат наложените от тях запори на длъжници, въпреки че те вече са си платили дълга. Причината - да съберат такси, за които нямат основание, но и нямат забрана да го правят.

По сигнали, с които OFFNews.bg разполага, порочната практика се прилага от немалко на брой частни съдебни изпълнители, което се потвърждава дори от техни колеги.

Схемата

Частен предприемач от София, който се свърза с нас, но пожела да остане анонимен, се оплака от необосновано блокиране на три негови сметки в три различни банки. Блокирането на сметките му остава и след като е той успява да докаже, че няма основание за това.

Всичко започва, когато от банката той разбира, че има запор на сметките на фирмата му във връзка с изпълнително дело. След като се свързва с кантората на частния съдебен изпълнител Стоян Якимов, при когото делото е отворено, той разбира, че трябва да изплати близо 20 хил. лв., при положение, че дължи едва 576 лв. към СДВР по договор за охрана.

До запора на сметки и колосалното задължение се стига след предвидените в закона мерки, според които, ако длъжникът има неизплатени към държавата данъци, те трябва да бъдат платени чрез съдебния изпълнител. От проверка на частния съдебен изпълнител Стоян Якимов станало ясно, че въпросният предприемач дължи на НАП 18 692 лв. към 21 август 2012 година. В същото време предприемачът е убеден, че има само текущи задължения към НАП, тоест, такива, които не са в просрочие и са в процес на изплащане. За това той иска съдебният изпълнител да забави изпълнението на плащанията към бюджета от запорираните сметки, тъй като те вече са направени.

За да докаже твърдението си, той прилага и удостоверение от офиса на столичната дирекция на НАП в Подуяне, от което е видно, че според актуалните данни на данъчните към 14 септември той няма задължения към държавната хазна.

Вместо да уважи този официален документ, сътрудник на частния съдебен изпълнител в телефонен разговор уведомява предприемача, че сам ще поиска такова удостоверение от НАП, което означава, че сметките му остават блокирани. От кантората на Якимов също така му заявяват, че, ако иска всичко да прикючи бързо, най-добре е той да си плати и дължимите такси за несъществуващото вече данъчно задължение. Едва тогава запорът ще падне. Предприемачът обаче отказва да направи това, защото не е съгласен да плати пропорционална такса за плащания, които частният съдебен изпълнител не е направил и за работа, която реално не е извършена. На практика, въпросната пропорционална такса от 1800 лв. не се дължи от бизнесмена, тъй като тя се начислява, когато има извършени плащания, тоест, ако са преведени пари. В случая обаче парите по посочените задължения към НАП не са платени.

„Считам за неоснователно събирането на т.нар. пропорционална такса от частния съдебен изпълнител, защото дружеството ми няма задължения към НАП. Търсените задължения към данъчните са към стара дата и са погасени в срок. Тъй като данъчните ми задължения са нула и съдебният изпълнител няма какво да изпълнява към НАП, нека си удължи пропорционалната такса от нула задължения“, обясни пред OFFNews.bg предприемачът. Той иска от съдия-изпълнителя Якимов запорът на сметките му да бъде отменен, а надвзетите суми - възстановени.

От кантората на частния съдебен изпълнител обяснили, че сами ще извършат проверка на актуалното състояние на задълженията му към НАП, като го предупредили, че това ще отнеме 2-3 месеца. Време, в което сметките му остават блокирани, а фирмата му търпи пропуснати ползи.

OFFNews.bg се свърза със съдия-изпълнител Якимов. Той обясни, че е запознат със случая и към въпросното дело наистина има удостоверение от НАП за това, че предприемачът не дължи пари. В същото време обаче той бил длъжен да провери сам дали това наистина е така. Якимов обясни, че в случая не става въпрос за това дали той се съмнява в истинността на документа, а че по силата на ГПК е длъжен да отправи подобно питане към данъчните. Частният съдебен изпълнител е категоричен, че при отговор за липсващи задължения, той ще свали запора и ще върне взетите суми.

Съгласно ДОПК, обаче, удостоверения за наличие или липса на данъчни задължения се издават в 7-дневен срок, който вече е изтекъл. Неясно остава защо съдебният изпълнител не извършва проверката и не възстановява надвзетите от него суми. Както и защо настоява да удържи пропорционална такса за несъществуващото задължение към държавата. 

Омагьосан кръг

Поредната проверка за данъчни задължения пред НАП поставя под съмнение приключването на изпълнителното дело в разумен срок. Частният съдебен изпълнител веднъж е проверил задълженията на предприемача пред данъчните. Въпреки че на по-късен етап той е получил удостоверение, че задълженията са изчистени, той решава отново да направи своя проверка. По обясненията му – не защото се съмнява в истинността на документа, даден му от бизнесмена.

Мнението на адвоката на потърпевшия бизнесмен е, че ситуацията е абсурдна, защото се събират недължими задължения, а в същото време частният съдебен изпълнител отказва да затвори делото. "В тази връзка твърденията за проверка, продължаваща два-три месеца, са нелепи и нямат нормативно основание. Това се дължи най-вече на неморалното тълкуване на използвания от закона термин "незабавно" в закона за частните съдебни изпълнители, коментира още юристът и посочва още два подобни случая при същия съдия-изпълнител. 

В едния от тях дружество от Павликени настоява Стоян Якимов да вдигне запора над сметките му. Това става с молба от 18 септември или цели четири месеца, след като към сметките на съдия изпълнителя са постъпили всички дължими суми за близо 34 хил. лв.

По информация на OFFNews.bg подобна практика не е изключение и много други частни съдебни изпълнители използват подобни схеми на изнудване на длъжници. По горепосочените случаи предстои да бъде сезирана Камарата на частните съдебни изпълнители за образуване на дисциплинарно производство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12113

24

Ивайло Илиев

01.07 2016 в 12:47

Заповедта се връчва от съдебния изпълнител, но удостоверяването на връчването се извършва само от служител на съда. Когато г-н Дичев отговори на този въпрос на журналисти, ще лъсно дълбоко укриваната срамна истина, че никой не е виждал едновременно да вървят двама призовкари. Интересува ме и мнението на всички, които се занимават с изпълнителни дела, включително и адвокати.

12113

23

Ивайло Илиев

01.07 2016 в 12:46

Георги Дичев като шеф на КЧСИ, да признае колко от делата по чл. 417 ГПК са валидни, и дали длъжниците не са били лишени от право на защита, като не са им връчили документите на съда. Дали на г-н Дичев не му е ясно, че в София на нито един длъжник /поне до колкото ми е известно/ не му се връчва заповедта за изпълнение и преписа от разпореждането от призовкар на съда ??? Дали също не му е известно, че трябва да вървят при ЧСИ двама призовкари, единия е призовкар на ЧСИ и има право да оформя единствено връчване на поканата за доброволно изпълнение - и то в оригинал, защото е служител на работа към ЧСИ и е упълномощен да поставя свой собствен печат, като удостоверява връчването и какво е връчил, а заповедта за изпълнение /в оригинал/ и преписа от разпореждането въз основа на което е издадена същата заповед се връчват от служителя на съда - призовкар на съда и това се отразява и удостоверява със специалната разписка, съгласно чл.7, ал.2 ГПК и чл.55 ГПК по Наредба №7, чл.2, т.20.