Колко струва земята под пътя - 148 лв. при Бойко, 50 ст. - сега

OFFNews Последна промяна на 19 февруари 2014 в 07:55 19334 21

Обезщетения по 50 стотинки на квадратен метър ще получат част от собствениците на имоти по линията на Северната скоростна тангента, съгласно решение на правителството на Пламен Орешарски за отчуждаването на земите им.

Това е 296 пъти по-малко от сумата, която получиха на квадрат собствениците на терени, върху които бе изградена Южната дъга на Околовръстното шосе. Те бяха обезщетени със суми от около 148 лв. на кв/м с решение от 2010 г. на кабинета на Бойко Борисов. Медиите писаха тогава, че това е най-скъпият път в света. Самият Борисов прехвърли вината за цената върху Стефан Софиянски.

Въпросните евтини квартали са на 5.5 км по права линия от храм-паметника "Александър Невски", а тези около Южната дъга са на 8.5 км. 

Вярно е, че южните квартали са по-привлекателни. Но не 300 пъти. Справка в сайта address.bg показва, че парцели в "Илиенци" и "Кремиковци" вървят по около 80 лв. на кв/м, а в "Симеоново" - около 185 лв. Големият проблем на северните квартали е, че въпреки близостта си до центъра са откъснати от него. Но точно тази Северна тангента  ще ги направи далеч по-комуникативни.

Важният аргумент за драстичната разлика в цените е, че терените около Южната дъга са в регулация и върху тях може да се строи, а оценените на 50 стотинки до 1 лв. имоти в "Илиенци", "Требич", "Бенковски", "Враждебна", "Орландовци" и "Малашевци" са земеделски земи и предназначението им може да бъде сменено, само ако в Общия устройствен план на София от 2009 г. за тях е отредено нещо друго.

Какво земеделие може да се развива на 5 км от центъра на София и колко време тази земя ще остане "земеделска" е интересен въпрос. Но дори и в Благоевградско са получили почти двойно по-добри обезщетения за земите си за строителството на магистрала "Струма" - през юни 2013 г. е взето решение имотите им да се отчуждават на цена около 1 лв. на кв/м.

Собствениците на имоти по протежението на Северната тангента са завели искове срещу оценката на имотите им, миналата събота имаше и протест в кв. "Бенковски".

Докато текат делата срещу решението на Министерския съвет и оценките на наетия от Агенция "Пътна инфраструктура" оценител - "Сървей груп", строителството на магистралата не може да започне. 

В началото на 2011 г. ГЕРБ промени Закона за устройство на територията така, че делата срещу отчуждаването не спираха строителството на пътища и магистрали. В средата на миналата година обаче Конституционният съд отмени тези разпоредби и дори и едно заведено дело може да спре строителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.02 2014 в 12:52

Въпроса в цялата работа е, че държавниците си правят каквото си искат за сметка на данъкоплатците. Независимо дали говорим за ГЕРБ, БСП, ДПС, Атака и всичките там глупаци, които управляват държавата. Хората искат справедливост, а нито един от мишоците не пожела да излезе на улицата и да говори с тях. В Кубратово се взима аренда точно от Сортови семена, така че явно става въпрос за същия производител. И много моля без лични нападки. Всеки си има право на мнение.

20.02 2014 в 09:23

Петрова, направо се оляхте!
Кой е този велик арендатор-зърнопроизводител? Коя е неговата фирма?
Вие нещо за Сортови семена чували ли сте? То бива глупост, но вашата може да се мери само с герберастката бакърена простотия!

19.02 2014 в 19:44

Общинските съвитници, а не министерските са си вдигнали заплатети. Другото интересто е, че арендаторът има договор за Евро субсидия за следващите 5 години и е най-големия износител на семена в Европа. Статута на земята са го сменили тихомълком без лично да са уведомили собствениците, а оценката е като за земеделски имот. Груби нарушения има на много места в процедурите според повечето засегнати. Най-вероятно ще има доста хора, които ще стигнат до съда в Страсбург.

19.02 2014 в 19:28

За тези дето много им знае устата - хората взимат аренда от земятя и им е ценна, независимо от всичко. ГЕРБ са вкарали метода за оценяване, но оценката е довършена и предадена по времето на Орешарски. Хората не са алчни за много пари, а за справедливи обещететения. И ако ви е яд, че за да им се даде на тях, ще се вземе от данъците ви, защо не се притеснявате то факта, че министерските съветници си вдигнаха заплатите на 1117лв пак за сметка на данйците ни!

19.02 2014 в 18:40

А някой от коментиращите знае ли каква е реалната цена на квадрат земеделска земя(нива)? Миналата година продадох ниви в Карнобатско за 600 лв. на декар, или 0,60 стотинки на квадрат. А тука става въпрос за ниви отровени от "Кремиковци".

19.02 2014 в 18:00

Абе по южната дъга имаше сериозна "подготовка" много преди ББ. Бяха настроили офиси, сервизи и какви ли не щуротии покрай пътя плътно за да вдигат цените. Нали маса сгради разрушиха. Това още от зоарата на демокрацията се подготвяше тоя грабеж дето направиха. Просто ГЕРБ реално построиха нещо в България за пръв път от 30 години.

Сега 50ст малко се е увлякъл г-н Орешарски ама нали все пак пазарлък тече. По-добре да тръгне с ниска оферта. Все пак тия пари ги плащам с данъците си!

То е ясно обаче че това правителство нищо няма да построи. Те само грабят.

19.02 2014 в 17:34

Плачкате ли вече за Бате Бойко гяури безмозъчни? Кой ви кара да докарвате рязани и комунисти на власт? На ви сега - след 3 години пак за тях да гласувате!

19.02 2014 в 15:31

ЛЪЖЕТЕ, АМА МНОГО ЛЪЖЕТЕ. Каза се че тази цена е направена от експерти по време на правителството Борисов.

19.02 2014 в 13:54

Еми по-добре от дюните, продадени за 45ст.

19.02 2014 в 12:24

И защо още никой не е написал, че Борисов е откраднал 147.5 лв. на квадратен метър? Нещо губите форма! Само по времето на комунизЪма, един квадратен метър земя струваше 8 лв., а един квадрат мокет - 9!!! Правете си изводите!!!