Хайки за избиване на кучета вилнеят във Фейсбук (18+)

Кирил Кръстеняков 08 май 2014 в 20:18 31433 65

На скрийншота се виждат админите на най-активната страница, радееща за избиването на уличните животни. Вдясно може да се прочете описанието на групата.
На скрийншота се виждат админите на най-активната страница, радееща за избиването на уличните животни. Вдясно може да се прочете описанието на групата.

Страници и групи за мъчително изтребване на уличните кучета из страната се развиват необезпокоявано във Фейсбук.

Предупреждаваме Ви, че следващите скрийншотове на снимки и коментари от въпросните страници съдържат образите на мъртви животни и неприятни изказвания. Някои имена са премахнати от картинките с цел сигурност.

В социалната мрежа Фейсбук от дълго време съществуват групи и страници, в които се разпространяват снимки на убити по жесток начин бездомни кучета в цяла България.

Обесени, пребити, заклани, отровени или застреляни, смъртта на бездомните твари е причинена несъмнено нечовешки.

Въпреки че някои хора стоят зад кървавите снимки със собствените си ФБ профили (други предвидливо не са сложили почти никаква лична информация), не може да бъде доказано дали те наистина са убийците на кучетата, или не. А и честно казано държавата не обръща особено внимание на проблема.

„Срещу тези Фейсбук групи има подадени жалби и сигнали в прокуратурата. Но те продължават да си съществуват, продължават да сеят омраза, да учат хората как се подават фалшиви сигнали срещу кучета, да разменят рецепти как се тровят животните. И аз нямам впечатление някой да е направил нещо, за да спре това. Дори до омбудсмана има такова писмо“, коментира пред OFFNews председателката на природозащитното сдружение „На Ти с Природата“.

Освен това групите организират хайки за отравяне и ликвидиране по друг начин на бездомни и домашни кучета по дворовете на много столични квартали. В седмиците преди Коледа, а и след това, в кварталите Павлово, Овча купел и Княжево имаше редица случаи на отровени любимци – повечето от които починаха - с храна, напоена с антифриз, която е хвърлена в двора на някоя къща с куче/та или на улицата. Смъртта на животното е агонизираща и бавна.

Рецепта за отравяне и що е то "кучераст" според членовете на зверските страници и групи. 

В повечето случаи групите са отворени и всеки, без дори да е част от тях, може да види повечето неща, които се пишат и публикуват там. Описанието на една от най-активните такива гласи, че членовете й обичат животните, но смятат, че „глутниците безстопанствени кучета нямат място по улиците на българските населени места и че можем (в пълно съответствие със закона и добрите нрави) да ликвидираме тази напаст по единствения доказал се способ - тяхното избиване (съпроводено с адекватни мерки по контрол на собствениците на кучета).“

В нея най-честата обида за хората, които имат домашни любимци кучета, е кучерасти. Въпреки че твърдят, че те самите обичат животните, извергите не се свенят да проповядват омраза и жестокост не само към бездомните, а и явно домашни същества, но и към природозащитниците.


В страниците и по личните профили на участниците има още много зверски снимки до трупове на животни, включително на изкормени, както и на обучени домашни кучета, които разкъсват завързани бездомни песове.

Напоследък в България все повече започват да излизат наяве злодеяния срещу животните, които обаче в повечето случаи не водят до почти никаква реакция от страна на държавата.

През последната година и половина в медиите гръмнаха скандалите за влаченото с кола от стопанина си куче в Тополово, в Ресен, тричането, запаленото куче в Бургас, масовото отравяне на домашни и бездомни животни около празниците, захвърлените в пещера в Карлуково псета, страшната история около отвлечения Доро и много, много други примери.

Междувременно случаите на разкъсани от агресивни кучета хора също се увеличават. Бездействието на институциите и по двата проблема обаче води до порочен затворен кръг от брутално насилие, в който всяка една от страните се оправдава с действията на другата.

Много други несравнимо по-брутални снимки не бяха включени в статията, но може да бъдат видени на този линк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews