Хайки за избиване на кучета вилнеят във Фейсбук (18+)

Кирил Кръстеняков Последна промяна на 08 май 2014 в 20:18 29879 65

На скрийншота се виждат админите на най-активната страница, радееща за избиването на уличните животни. Вдясно може да се прочете описанието на групата.
На скрийншота се виждат админите на най-активната страница, радееща за избиването на уличните животни. Вдясно може да се прочете описанието на групата.

Страници и групи за мъчително изтребване на уличните кучета из страната се развиват необезпокоявано във Фейсбук.

Предупреждаваме Ви, че следващите скрийншотове на снимки и коментари от въпросните страници съдържат образите на мъртви животни и неприятни изказвания. Някои имена са премахнати от картинките с цел сигурност.

В социалната мрежа Фейсбук от дълго време съществуват групи и страници, в които се разпространяват снимки на убити по жесток начин бездомни кучета в цяла България.

Обесени, пребити, заклани, отровени или застреляни, смъртта на бездомните твари е причинена несъмнено нечовешки.

Въпреки че някои хора стоят зад кървавите снимки със собствените си ФБ профили (други предвидливо не са сложили почти никаква лична информация), не може да бъде доказано дали те наистина са убийците на кучетата, или не. А и честно казано държавата не обръща особено внимание на проблема.

„Срещу тези Фейсбук групи има подадени жалби и сигнали в прокуратурата. Но те продължават да си съществуват, продължават да сеят омраза, да учат хората как се подават фалшиви сигнали срещу кучета, да разменят рецепти как се тровят животните. И аз нямам впечатление някой да е направил нещо, за да спре това. Дори до омбудсмана има такова писмо“, коментира пред OFFNews председателката на природозащитното сдружение „На Ти с Природата“.

Освен това групите организират хайки за отравяне и ликвидиране по друг начин на бездомни и домашни кучета по дворовете на много столични квартали. В седмиците преди Коледа, а и след това, в кварталите Павлово, Овча купел и Княжево имаше редица случаи на отровени любимци – повечето от които починаха - с храна, напоена с антифриз, която е хвърлена в двора на някоя къща с куче/та или на улицата. Смъртта на животното е агонизираща и бавна.

Рецепта за отравяне и що е то "кучераст" според членовете на зверските страници и групи. 

В повечето случаи групите са отворени и всеки, без дори да е част от тях, може да види повечето неща, които се пишат и публикуват там. Описанието на една от най-активните такива гласи, че членовете й обичат животните, но смятат, че „глутниците безстопанствени кучета нямат място по улиците на българските населени места и че можем (в пълно съответствие със закона и добрите нрави) да ликвидираме тази напаст по единствения доказал се способ - тяхното избиване (съпроводено с адекватни мерки по контрол на собствениците на кучета).“

В нея най-честата обида за хората, които имат домашни любимци кучета, е кучерасти. Въпреки че твърдят, че те самите обичат животните, извергите не се свенят да проповядват омраза и жестокост не само към бездомните, а и явно домашни същества, но и към природозащитниците.


В страниците и по личните профили на участниците има още много зверски снимки до трупове на животни, включително на изкормени, както и на обучени домашни кучета, които разкъсват завързани бездомни песове.

Напоследък в България все повече започват да излизат наяве злодеяния срещу животните, които обаче в повечето случаи не водят до почти никаква реакция от страна на държавата.

През последната година и половина в медиите гръмнаха скандалите за влаченото с кола от стопанина си куче в Тополово, в Ресен, тричането, запаленото куче в Бургас, масовото отравяне на домашни и бездомни животни около празниците, захвърлените в пещера в Карлуково псета, страшната история около отвлечения Доро и много, много други примери.

Междувременно случаите на разкъсани от агресивни кучета хора също се увеличават. Бездействието на институциите и по двата проблема обаче води до порочен затворен кръг от брутално насилие, в който всяка една от страните се оправдава с действията на другата.

Много други несравнимо по-брутални снимки не бяха включени в статията, но може да бъдат видени на този линк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.12 2014 в 14:58

Прасето е по-близко до човека, но го ядете нали? .... За прасетата никой не реве, това е дискриминация!
Kато седнете пред пържолата ревете ли за прасето?

П.С. Аз съм вегетарианец, но съм подразнен от факта, че ядете висши бозайници и в същото време сте са загрижили за избиването на опасни хиштници бродеши по улицита и разкъсващи хора ....

23.08 2014 в 01:05

Някой написа:
"Смешници!На нито една от показаните снимки няма домашно куче.На всички горни снимки има ЧАКАЛИ .Който не знае какво е чакал да попрочете! "

Напълно се присъединявам към това мнение особено частта "Смешници". Струва ми се че единствената цел на тая статия и всички снимки към нея, които разгледах много внимателно е да се види какъв процент от хората четящи по темата са пълни кюмбета в прекият смисъл на думата ( даваш му дърва - то гори, не му даваш - не гори; и никаква собствена мисъл).
Някой написъл "Хайки за избиване на кучета...." и Аййдее всички юруш да спасяват кучета! Може би щяхте да се замислите и то не с пълна сигурност, ако към статията бяха прикачили снимки на ИЗКОРМЕНИ ДОМАТИ!!!

14.05 2014 в 08:24

Обичам кучетата и съм против поголовното им избиване, но това,което пиша е друго, за да е ясно уточнявам!
Преди 25 години, по време на социализма, ловджийските дружини имаха задача да избиват кучетата и го правеха. После спяха. Кучетата се увеличиха според чувството си и средата, която ги приемаше. Естествените граници на популацията са според храната,която може да се осигури и хората я осигуряват, а кучетата се размножават. Днес някаква част от обществото взе нещата в свои ръце и резултатите са жестоки. 25 години държавата вегетира и с престъпността и обществото ще вземе нещата в свои ръце като започне директно да наказва престъпниците по подобен жесток начин. Някой иска ли да бъде така? Не си кривете душата, държавата позира, дефилира, демонстрира, но не върши работа и това се видя с отношението на командосите с един обикновен ловджия,който ги направи да изглеждат много зле и контрастиращи на създадения фалшив имидж. Имате среща с жестокия живот поради бездействие- добре дошли!

13.05 2014 в 20:28

Това само изрод може да го помисли и направи, какво остава за децата на подобни човекоподобни!

12.05 2014 в 18:19

Вече срещнах един такъв като тебе - тръгна си скимтейки с подвита опашка точно като наритан дръглив пес.

12.05 2014 в 18:11

Има един бърз и безболезен начин, дето го заслужавате самите Вие. Безчовечни, а-морални нищожества, способни да отнемат живот заради лични убеждения не заслужавате нищо повече от естественото отражение на убежденията си.

Каквото почукало, такова се обадило. Бъдете нащрек да не срещнете мен или друг, като мен на пътя си.

12.05 2014 в 15:54

Подкрепям избиването на пумяри, но трябва да е възможно по най-цивилизования начин. Куршум или приспиване.

12.05 2014 в 13:23

Логиката ти е крайно грешна:
- В Европа ние хвърляме сравнително малко храна - интересно що в Европа не са плъзнали "другите зверове"
- Ако няма храна песовете стават агресивни.

Има само един начин и това е изтрепване на всички песове до крак и поддържане на тази чистота - точно както се дератизира и дезинфекцира според законите.

12.05 2014 в 12:00

С кучетата има проблем! И много хора смятат, че ако няма кучетата, няма да има проблем. Но не е така. Проблема ще се премести в още по-опасна зона, защото кучетата не са проблема, а само едно от отраженията му.

Проблема е, че има храна за бездомните кучета. Просто от свободно моткащите се животни в градовете ни, те са най-силните и се виждат най-много.

Ако премахнем кучетата, но оставим храната, ще се наместят други животни които да я усвояват. И това ще са котки, плъхове и гълъби. А проверете дали не пренасят същите болести като кучетата. Е не хапят и не лаят, но до там. И кърлежи въдят, и бълхи имат, и бяс, че и доста по-трудно се контролират техните популации.

Ако изтровим и тези усвоители на храната, ще плъзнат просто смрад и зарази.

Не е ли по-лесно ако се разреши проблема с храната, която в нашето измерение се нарича отпадъци или с други доста по-наситени с отвращение имена. Но за всичките - кучета, котки, плъхове, гълъби, мухи и какви ли не живи твари, това е храна.

Ако си поддържаме чистотата на ниво, проблема ще се саморазреши. Ама толкова е досадно да се изхвърлят отпадъците в кофите...

А иначе по въпроса за кучетата в гората - ами там са си дивеч и не виждам защо да се разглеждат по различен начин.

11.05 2014 в 17:13

По повод по-безболезнено и не мъчително, има челен опит в сайта "вредитялям.нет".
Планинар съм, прекарвам голяма част от времето си из горите, общувам с хижари, с хора, които се грижат за ловните стопанства и дивеча. От собствен опит и по техни наблюдения мога да твърдя, че в българските гори няма по кръвожаден хищник от безстопанствените кучета и тяхното потомство. Отношениет към тях трябва да е като към останалите вредител. И преди да са започнали коментарите за моята садистичност, да уточня, че по суеверни причини не убивам никого. Отстраняването на вредителите е грижа за природата и за нарушеното екологическо равновесие, а градовете ни трябва да станат част от хармоничната околна среда, нарушена включително и от безотговорните стопани на кучета.